Възстановената минерална баня в град Банкя ще бъде дадена на

...
Възстановената минерална баня в град Банкя ще бъде дадена на
Коментари Харесай

Фандъкова търси концесионер за обновената баня в Банкя

Възстановената минерална баня в град Банкя ще бъде дадена на концесия за 20 години. Това е предложила кметът Йорданка Фандъкова на общинския съвет. Столичната община заплати а условието към бъдещия концесионер е да построи в допълнение под земята плувен басейн, балнеолечебен и спа център. Те ще бъдат наоколо до банята, която е в градския парк на курортния град.

" Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лв., в това число и за строителството на под земята басейн с дължина 25м и с озеленяване на покрива му, детски басейн и джакузи. Заложена е концесионна такса не по-малка от 220 хиляди лв. на година, като периода на концесията е 20 години ", уточни Ана Стойкова, общински консултант от ГЕРБ. Важното в тази ситуация е, че отговаряме на упованията на хората в Банкя, уточни тя.

Моделът предоставяне на концесия против строителство на басейн е бил утвърден при публичното разискване, " тъй като точно построяването на огромен басейн ще обезпечи достъп до минералната вода на повече консуматори, а и подобен е моделът на сполучливо работещите бани в Европа ", уточни Стойкова.

Кметът на Банкя Рангел Марков (ГЕРБ) сподели фотоси по какъв начин е изглеждала банята през 2007-а година, когато по думите му признакът на региона бил в извънредно тежко положение и даже имало заплаха за преминаващите наоколо жители. " Днес постройката е реставрирана, а знакови детайли от фасадата са облагородени. Всички хора от региона желаят още веднъж да посещават банята ", добави районният кмет.

 Вътрешният басейн.
© Столична община

Вътрешният басейн.

Ремонтът стартира през 2018 година и трябваше да завърши през май 2020 година Забавянето на откриването е поради търсенето на концесионер, който да стопанисва възобновената постройка.
Общинският консултант от ГЕРБ Симеон Колев съобщи, че същото би трябвало да се случи и с Централната минерална баня, с цел да могат столичани и гостите на София " да употребяват минералните богатства на града ".

Фандъкова в предходния си кметски мандат (2015-2019 г.) лансираше тезата, че Централната минерална баня няма по какъв начин да възвърне активността си, защото южната й половина бе настанен Музеят за история на София.

 Фоайето на банята в Банкя след ремонта.
© Столична община

Фоайето на банята в Банкя след ремонта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР