Възрожденската песен, написана от Добри Чинтулов, Вятър ечи, Балкан стене

...
Възрожденската песен, написана от Добри Чинтулов, Вятър ечи, Балкан стене
Коментари Харесай

Вятър ечи, Балкан стене озвучи протеста на творците в Деня на будителите

Възрожденската ария, написана от Добри Чинтулов, " Вятър ечи, Балкан стене " озвучи митинга на стотиците създатели и работещи в областта на културата, които излязоха пред Столичната библиотека на пл. " Славейков ", с цел да вдигнат глас против ниското възнаграждение в бранша. Протестират работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека. Творците излязоха освен в София, само че и в всички по-големи градове.



Исканията в 12 точки още предходната седмица бяха изпратени до президента, до премиера, до депутатите до министрите на финансите и на културата. Част от настояванията на протестиращите в областта на културата - работните заплати в бранша да са по най-малко 2000 лева, 50% да се усили единният разходен стандарт за 2024 година, а министърът на културата да постави подписа си под груповия трудов контракт.



КНСБ желае 86 млн. лева повече растеж на заплатите в областта на културата в Бюджет 2024. Главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов разяснява, че заделените средства са 0,4% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година, а би трябвало да бъдат увеличени от 800 млн. лева до 2 милиарда лева от 1 януари 2024 година



По този мотив ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев разяснява: " Цялата културна промишленост връща в бюджета на страната, в Брутният вътрешен продукт, към 5-6 %, а получаваме за сметка на това 0,4 %. Знаете ли, поради ниските заплати, които получават в извънстоличните театри, от ден на ден младите сътрудници, които приключват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния спектакъл. Заплатите в провинцията са унизителни. Съвсем скоро в извънстоличните театри аз ви убеждавам, че няма да има кой да играе ".



Снимки: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР