Възразявам на говоренето, че се купуват депутати без доказателства за

...
Възразявам на говоренето, че се купуват депутати без доказателства за
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Президентът може да подкрепи правителството в по-голяма степен в търсенето на позитивните решения

Възразявам на говоренето, че се купуват депутати без доказателства за това
Вотът на съмнение не е превдварително решен, счита зам.-председателят на Народното събрание

“Вотът на съмнение не е превдварително решен, тъй като там залогът е по-различен. До сряда е допустимо да настъпи несъмнено усмиряване на обстановката и хората да премислят още един път какво вършат действително. Тъй като съгласно мен в следствие ненапълно и на страсти 120 народни представители подписаха настояването за оставката на Минчев. ” Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в предаването “На фокус с Лора Крумова ” по Нова телевизия.

Той акцентира, че вотът на съмнение е по предложение на ГЕРБ и не може да си показа и “какво ниво на политическа хигиена биха имали някои от сътрудниците, с цел да гласоподават свалянето на държавното управление по предложение на ГЕРБ, какъв знак дават въобще на себе си, на гласоподавателите си. ”

Вигенин не вижда причина да се отделят още депутати, а могат просто да не поддържат вота на съмнение. Според него това ще е метод те да се върнат към платформата, с която са определени за народни представители и с която “Има подобен народ ” един път са спечелили парламентарните избори предходната година. “Това беше избор за тях, който беше анти-ГЕРБ и анти-статукво. И в този момент, внезапно, в границите на седмица-две, да предадат своите гласоподаватели и да поддържат ГЕРБ, аз не бих го схванал ”, разяснява националният представител от “БСП за България ”.

Кристиан Вигенин посочи, че в държавното управление не всичко е идеално и несъмнено ще има потребност от промени, в това число лични, само че всичко това предстои на разбор.

По думите на социалиста съществена задача на “Продължаваме смяната ” като водеща партия в обединението е да обезпечи болшинството в Народното събрание. “Като народни представители и като позиции, ние заставаме твърдо зад Кирил Петков. Оттам нататък не мисля, че е наша тази задача. Още повече, че рецензиите не са към Българска социалистическа партия, а към него персонално и “Продължаваме смяната ”, разяснява той.

“Възразявам на говоренето, че се купуват депутати и по какъв начин били притискани, за някакви суми даже се говореше. Смятам, че сходно говорене, което не е основано на никакви обстоятелства и доказателства, в допълнение отвращава хората от така и така разпадащата се политическа система в България ”, безапелационен бе Кристиан Вигенин.

Според него думите на Румен Радев са прекомерно мощни и прочувствени.

“Президентът може да поддържа държавното управление в по-голяма степен в търсенето на позитивните решения. Конкретно за проблема Северна Македония, който е извънредно комплициран, аз бих призовал тази тематика да бъде изкарана пред скоба, тъй като тя е доста значима за България. Да не я използваме за вътрешнопартийния и вътрешнополитическия спор, какъвто опит беше изработен предходната седмица на първо място от “Има подобен народ ” и персонално от Слави Трифонов ”, моли Вигенин.

Заместник-председателят на Народното събрание разяснява и предлагането на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз във връзка с Северна Македония, като го опредли като “най-доброто, което сме получавали досега ”, само че посочи, че дали това е задоволително, следва да бъде дебатирано.

“Решението би трябвало да бъде взето не просто от Народното събрание, а след необятен публичен спор. Но повдигането на ветото няма по какъв начин да стане идната седмица, с което отпада една от главните офанзиви към министър-председателя, че се пробва скрито да направи нещо в ущърб на България ”, акцентира Кристиан Вигенин.

Той обърна внимание на реакциите в македонската политическа среда, съгласно които това предложение е даже пробългарско.

“В него за първи път намират място съвсем всички въпроси, които са проблематични за нас – във връзка с езика на омразата, на правата на българите в Северна Македония. Там е очакван мониторингов механизъм, който ще следи тези въпроси, в това число по тематиката с обучение, което е обвързвано с учебниците, По отношение на българите е открито едно решение, което считам, че е най-хубавото. То е следното: ние официално даваме единодушие за начало на договарянията, само че договарянията не могат да стартират, до момента в който Република Северна Македония не включи българите в своята конституция, което дава на българската общественост там обилни права“, сподели още Вигенин по тематиката.

Той изясни, че в него се обръща внимание и на двустранния протокол, подписан на база на контракта ни, който конкретизира какво би трябвало да бъде осъществено, само че този протокол още не е възложен от Министерството на външните работи в Комисията по външна политика. “Очакваме това да стане тази седмица и да имаме всичко на масата. Ще желаеме от външно министерство и разбор до каква степен това предложение дава отговор на Позицията от 2019 година Смятам, че това е значима стъпка в тази посока, само че занапред предстоят полемиките ”, заключи Кристиан Вигенин, като акцентира още един път, че никакви стъпки няма да бъдат предприемани идната седмица от премиера и народните представители и напомни, че Българска социалистическа партия е единствената партия, която е сложила въпроса за Северна Македония като алена линия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР