Възрастта на майките у нас нараства ежегодно, като в София

...
Възрастта на майките у нас нараства ежегодно, като в София
Коментари Харесай

Възрастта за първо раждане у нас нараства ежегодно

Възрастта на майките у нас нараства годишно, като в София тя е най-висока. По данни на Национален статистически институт междинната възраст за раждане на първо дете в София през 2022 г е 30,7 години, а през 2010 г е била 29,1 години. За съпоставяне, междинната възраст за първо раждане в страната за 2022 г в градовете е 28,5 години, а в селата е 24,6 години.

Статистиката предизвика акция на фондация „ Искам бебе “, която има за цел да въодушеви младите българи за по-здравословно и сполучливо бъдеще.

Във връзка с това през вчерашния ден, на 28 февруари, УНСС стана хазаин на семинар, проведен от фондация „ Искам бебе ” в границите на плана „ Младите българи – архитекти на смяната ”, финансиран от Министерство на младежта и спорта. Това бе заключителния семинар от обиколката на фондация „ Искам бебе “ в 12 регионални града, с над 700 младежи на възраст от 16 до 29 години.

Обучителните семинари дават цялостна просветителна стратегия, включваща панели за предварителна защита и профилактика на репродуктивното и половото здраве; здравословно хранене и диететика; физическа интензивност и деен метод на живот; прочувствено и психологично здраве.

Програмата е съобразена с потребностите на младите българи и има за цел да ги запознае с значими аспекти на фамилното обмисляне и здравословния метод на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и провокациите, пред които се изправят младите двойки, както и половото и репродуктивното здраве, и изчерпването на яйчниковия запас. Специалистите се концентрират върху здравословното хранене, дейния метод на живот и психологичното благоденствие, предоставяйки на младежите на практика препоръки и насоки.

Лектори в семинара бяха Д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „ Света София ” – София, дълготраен член на БЧК, Д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог, основател на редица стратегии за здравословен метод на хранене, репродуктивно здраве и проблеми на метаболизма, Катя Симеонова – психолог. Баскетболният треньор на тима кадети на националния тим на България по баскетбол и основен управител на баскетболен клуб „ Хебър ” – Веселин Веселинов бе лекторът по тематиките за дейния метод на живот, спорт и физическа интензивност.

Изработени са 10 броя мотивиращи видеоклипове, ориентирани към младежите с информация за значимостта от постоянни профилактични прегледи, здравословно хранене и деен метод на живот.

По време на откриването на семинара Фондацията връчи годишните си награди „ Ангел на благодарността “ на персони и институции, с които фондацията работи в партньорство за осъществяване на плана: проф. доктор Димитър Димитров – Ректор на УНСС, на Силвия Петрова от Министерство на младежта и спорта, на доцент доктор Петко Стефановски – зам. министър на опазването на здравето, на Здравка Величкова – БАСРЗ, на Петър Цинцърски – БЧК и на доцент доктор Ирен Цочева - Завеждащ Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ”.

Проектът „ Младите Българи - Архитекти на Промяната “ на фондация „ Искам бебе “ се явява като новаторска самодейност, ориентирана към подкрепяне на младежите в България да развият здравословни привички и да поемат дейна роля в обществото.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР