Възрастна семейна двойка стана жертва на телефонна измама в Силистра,

...
Възрастна семейна двойка стана жертва на телефонна измама в Силистра,
Коментари Харесай

Възрастно семейство даде 10 000 лв. на телефонни измамници в Силистра

Възрастна фамилна двойка стана жертва на телефонна машинация в Силистра, оповестиха от полицията.
Сигналът е подаден на 10 август, откакто при инцидентно посещаване на родственик станала ясна схемата, в която са били въвлечени хората.
На 9 август на стационарния им телефон се обадил мъж, представящ се за служител на реда, и съобщил, че синът им е арестуван, откакто предизвикал гибелта на жена при злополука.
На обезпокоените хора обяснил, че може да им спомага като ги свърже с юрист, с цел да освободи сина им от ареста. За повече достоверност в диалога се присъединила плачеща жена, представяща се за снаха им, която упорито ги умолявала да оказват помощ.
Комуникацията траяла с мнимия юрист, който в началото изискал 30 000 лева, само че след това склонил на 10 000. Мъжът и дамата събрали уговорената сума, като от самото начало били следени посредством мобилен телефон, на който в това време се трансферирал диалога.
Измамниците в началото ги предиздвикали да изчакат на скамейка в парка, а по-късно да се приберат в дома си, пред който по здрач предали пакета с парите на чужд. Когато снаха им ги посетила, разбрали, че са излъгани.
Призовават се жителите да бъдат извънредно внимателни и да не дават пари на непознати под какъвто и да е претекст. Схмите на измамите могат да бъдат разнообразни, само че постоянно са свързани с искане на пари.
Освен освобождение от наказателна отговорност, измежду известните незаконни сюжети са потребност от незабавно скъпоструващо лекуване, преференциална комерсиална договорка, колет от чужбина, съдържащ огромна парична сума, присъединяване в полицейска акция за залавяне на измамници и други.
Гражданите да не се доверяват, ако получат сходно позвъняване. За да се уверят в самоличността на своя непосредствен, да търсят противоположна връзка с него или да се свържат с други общи познати и родственици. В никакъв случай да не дават пари на непознати.
При всяко подозрително позвъняване, преди да подхващат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.
Източник: ДАРИК
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР