Възрастна жена с плик, пълен с тоалетна хартия и хигиенни

...
Възрастна жена с плик, пълен с тоалетна хартия и хигиенни
Коментари Харесай

Някои даряват последното, което имат. Олена Шопова, която помага на Украйна от България

Възрастна жена с плик, цялостен с тоалетна хартия и хигиенични материали несигурно се оглежда посред оживения пешеходен бул. “Витоша ” в центъра на София. В един миг вижда, че пред безистена на ритуалната зала на регион “Триадица ” млади момче и момиче, които придвижват торби и кашони. Приближава се до тях и ги пита дали това е мястото, където се събират дарения за Украйна.

Мястото в действителност е счетоводната къща на Олена Шопова, който се намира на четвъртия етаж в административната постройка на бул. “Витоша ” №15. Откакто на 24 февруари съветската войска нахлу в родината ѝ Украйна, тя трансформира офиса си в център за приемане и разпределение на помощ както за украинските бежанци, по този начин и за воюващите против съветските и беларуските войски.

Освен притежател и шеф на счетоводна къща, Олена съставлява и Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна “ и координира неговата дарителска акция, която се организира паралелно с тази на Българския червен кръст.
 Младо момиче носи торба с дарения за Украйна
Интересът към акцията на сдружението е толкоз всеобщ, че от 1 март то разгласи, че приема дарения на още два адреса в столицата - на бул. “Никола Вапцаров ” 23 и в бутик Be You в бл. 16 в жилищна група Южен парк.
В понеделник е пристигнал човек, който е дарил две трети от своята заплата - донесъл е 1000 лева
“Някои подаряват последното, което имат, за което съм доста признателна. В понеделник е пристигнал човек, който е дарил две трети от своята заплата - донесъл е 1000 лева Друг човек пък е дарил 50 лева и е споделил, че толкоз може сега, само че ще се върне да подари още ”, споделя Шопова пред Свободна Европа.

В средата на работния ден тя към този момент е провела няколко десетки телефонни диалога - главно с искащи да дарят, които не могат да се ориентират къде е адресът на офиса ѝ, или питат какво е най-полезно да донесат.

Олена е омъжена за българин и по тази причина от 13 години живее в България. Родена е в югоизточния украински град Кривой рог, Днепропетровска област. Там тя има родственици, които се готвят за скорошна съветска офанзива. Според информацията, която Шопова има, към родния ѝ град се движи танкова колона. Затова локалното танково отделение е провело отбраната на Кривой рог.
 Доброволки подреждат дарения за Украйна в офиса на Олена Шопова
На въпрос по какъв начин чака да се развие войната, тя декларира, че се надява сънародниците ѝ “да смачкат ” окупаторите. Затова желае дружно с останалите доброволция да провеждат изпращането н а допустимо най-вече колета с дарения за хората в Украйна.
От първостепенна значимост сега са медикаментите, тъй като аптеките в Украйна към този момент са празни.
“От първостепенна значимост сега са медикаментите, тъй като аптеките в Украйна към този момент са празни. Необходими са хигиенични материали, тъй като доста хора там са изпаднали в потребност, разрушени са им домовете, преместени са в други градове ”, споделя Шопова с уточнението, че се търсят единствено термо долни дрехи, гащи, чорапи и фланелки за мъжете и дамите, присъединили се в защитата на родината ѝ.

Другото, което доста се тръси, е черен чай. “Защото украинци пият доста черен чай ”, споделя жена от сдружението, която не стопира да подрежда пликове и кашони, които не стопират да идват. Съдържанието им включва от тоалетна хартия, мокри кърпички, пелени, дамски превръзки, салфетки, течен сапун, четки и паста за зъби до посуда и детски играчки.
 Вече опаковани дарения, приготвени за изпращане в Украйна
Освен с дарителската акция Олена и останалите членове на украинското съдружие интензивно търсят способи да решат въпроса със застраховките на влизащите в България с персоналните си коли техни сънародници и бесарабски българи.

“Преди войната украинците имаха опция да си купят „ зелена карта “ за пътешестване в Европейски Съюз на границата. Сега обаче няма такава опция и влизат в България без такава застраховка – да, на границата ги пускат, само че нали разбирате, че в случай че стане случай по пътя, това ще е огромен проблем “, изяснява тя пред Дарик радио.

Свободна Европа разгласява нужната информация, в случай че желаете да извършите подаяние за акцията по банков път:

Титуляр: СУОБ “Мати Украйна ”,

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

Всеки превод или внасяне на суми при съществуване на съображение за заплащане с текст “ ДАРЕНИЕ –ПОМОЩ ЗА УА ” (украинска войска и самоотбрана) или “ ДАРЕНИЕ – помощ за бежанци ” са освободени от такси и комисиони.

Можете да подкрепите акцията и посредством изпращане на дарителски SMS с текст: “ DMS MATI UKRAINA ” на номер 17 777 на трите мобилни оператора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР