Възраждане“ ще вкара трима евродепутати на предстоящите европейски избори през

...
Възраждане“ ще вкара трима евродепутати на предстоящите европейски избори през
Коментари Харесай

Възраждане претендент за втората българска сила в Европейския парламент

„ Възраждане “ ще вкара трима евродепутати на идните европейски избори през юни и ще дели второто място с ПП-ДБ по брой представители от България в идващия Европейски парламент.

Това са резултатите от огласено през днешния ден на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

То вещае остър завой надясно в Европейски Съюз. Специално за България се планува трето или даже второ място за антиевропейските популисти.

Общо четири български партии ще влязат в Европейския парламент, плануват от ЕСВП. Първа мощ ще бъде ГЕРБ. Така депутатите ни от Европейската национална партия (ЕНП) ще намалеят с един – от 7 на 6.

По трима евродепутати ще имат ПП-ДБ и „ Възраждане “.

Коалицията ПП-ДБ, която евентуално ще се яви с единна листа, обаче е отнесена в изследването към демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ). Все още не е взето решение дали двете партии ще останат дружно или ще отидат в разнообразни политически фамилии след вота.

„ Възраждане “, която за първи път се явява на европейски избори, ще стане част от извънредно дясната група „ Идентичност и народна власт “ (ИД).

По двама евродепутати ще имат Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Така представителите на Движение за права и свободи, които са в ОЕ, ще намалеят с един човек.

Най-катастрофално обаче ще бъде падението на социалистите. В момента те имат петима евродепутати.

Вътрешна македонска революционна организация, която има двама представители в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), ще остане отвън Европейския парламент.

„ Ако „ Възраждане “ завоюва три места в Екологичен потенциал, както предвиждаме, тя ще влезе там за първи път, като ще получи институционна легитимност. Това може да сътвори рисков казус, до момента в който българските систематични партии не престават да губят личната си легитимност. След пет парламентарни вота за две години България към момента се намира по пътя за на никое място към образуването на устойчиво държавно управление “, пишат за страната ни създателите на отчета.
Картината в Европа
► Европейските избори от 6 до 9 юни ще доведат до забележителен завой надясно в редица страни. Популистки радикални десни партии ще завоюват гласове и места в целия Европейски съюз, а лявоцентристките и зелените обединения ще ги изгубят.

► Антиевропейските популисти евентуално ще са първа мощ в 9 страни – Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша и Словакия. Те ще бъдат втора или трета мощ в други 9 страни – България, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

► Почти половината места в Екологичен потенциал ще бъдат заети от евродепутати отвън „ суперголямата коалиция “, формирана от трите центристки сили – ЕНП, Прогресивния съюз на социалистите и демократите (СиД) и ОЕ.

► В Европейския парламент може да се появи коалиция сред християндеммократи, консерватори и радикалната десница, която за първи път ще има отчетливо болшинство.

► Острият завой надясно евентуално ще има съществени последствия за политиките на европейско равнище и ще обиден избора на външните политики, които Европейски Съюз може да води, най-много по въпросите за околната среда. В тази сфера новото болшинство най-вероятно ще се опълчи на проектите на Европейски Съюз за битката с климатичните промени. ЕНП към този момент популяризира манифест в този дух.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР