Възраждане поискаха поредица изменения в Изборния кодекс, повечето от които

...
Възраждане поискаха поредица изменения в Изборния кодекс, повечето от които
Коментари Харесай

Депутатите порязаха “Възраждане“ за промяна на Изборния кодекс

" Възраждане " желаеха поредност промени в Изборния кодекс, множеството от които касаещи Централната изборна комисия (ЦИК). Исканията им за промени обаче бяха порязани - поддръжка имаше единствено от 52 депутати, 13 бяха срещу, 83 се въздържаха.
Прочетете още
Макар и разпределен в правна комисия, по законопроектът им към момента няма отчет. Затова той бе показан от Цвета Рангелова от " Възраждане ". Те упорстват за " унищожаване на някои недостатъци " от закона, в това число поръчките за откриване на секции или гласоподаване зад граница да става единствено от един IP адрес. Божидар Божанов от ПП-ДБ обаче апострофира, че по този начин ще лимитират права на хора.

Едно от настояванията на " Възраждане " е членовете на ЦИК да станат 25 като към досегашните бъдат добавени показани партии от настоящия мандат на Народното събрание. " Не се приказва за преустановяване на мандата на сегашната ЦИК, а на допълнението му ", настоя Рангелова.

Съпартийците й желаят решенията на ЦИК да се взимат не с квалифицирано болшинство, а с нормално. Видео снимането на целия избирателен ден, за което партията упорства пък нямало да е обществено и онлайн, а фрагментите ще са част от чувала с изборни бумаги и ще се преглеждат при вероятно обжалване на резултатите.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ настоя, че ЦИК не би трябвало да се образува на политически принцип, нито съставът й да се трансформира след всеки избори. " Ще повтаряме един и същи недостатък - тя постоянно е изглеждала по подобен метод. Имаме пресни и сочни образци по какъв начин политическото въздействие, което се прокрадва през тези квоти, води до опорочаване и тежки проблеми, свързани с изборния развой. Не се взема решение казусът с обективност и индиферентност на комисията ", настоя тя. Според нея след същински спор трябвало да бъде освободена изборната администрация и да има професионален ЦИК, с по-малък състав. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР