Възможно ли е човек да триумфира и същевременно да бъде

...
Възможно ли е човек да триумфира и същевременно да бъде
Коментари Харесай

Триумфът с горчив привкус на Бионсе на наградите Грами

Възможно ли е човек да победи и в същото време да бъде ограбен? Съдейки по неотдавна отминалата 65-а гала за " грамофончетата " на американската Национална звукозаписна академия - най-престижните музикални оценки, и случилото се с певицата, отговорът е " Да ". Кралица Би, както назовават суперзвездата, зае мястото си на трона на " Грами " -тата като най-награждавания реализатор в историята им, само че за следващ път в дългогодишната си сполучлива кариера се размина с водещия приз за албум на годината. 

прибави четири " грамофончета " към сбирката си, с което премиите й на американска Национална звукозаписна академия станаха общо 32. Досегашният връх за най-награждаван актьор с 31 оценки  принадлежеше на класическия британско-унгарски диригент Джордж Шолти (1912-1997).

Около час и половина след триумфа й с поставения нов връх, кралица Би беше " ограбена " съгласно голям брой наблюдаващи и най-много съгласно почитателите й, когато наградата за албум на годината - едно от водещите оценки " Грами " дружно със запис на годината, ария на годината и най-хубав нов реализатор, отиде при Хари Стайлс. Самият Стайлс, чийто албум " Harry's House " беше предпочетен пред така наречен от познавачите " необикновен звуков шедьовър ", а точно албумът " Renaissance " на, не скри изненадата си.

Реплика в благодарствената тирада на младия британец провокира съществено възмущение измежду тези, които смятаха, че е трябвало да завоюва и че за следващ път е била подценена.

" Това не се случва на хора като мен ", сподели Хари Стайлс, което накара мнозина да се питат какво има поради един бял сполучлив мъж с тези си думи. Някои ги изтълкуваха като опит да изрази какъв брой надалеч е стигнал, макар младостта си. Други обаче възприеха казаното от него като образец за " бели " привилегии. Иронията е, че в действителност " това " не се случва на...талантлива и сполучлива, само че чернокожа жена.

Въпреки 32-те й " Грами ", мнозина са обезпокоени от обстоятелството, че тя към момента не е печелила премия за албум на годината и че всякога, когато е била номинирана, е губила от бели музиканти.

В материал за " Вашингтон пост ", озаглавен " преди малко влезе в историята на " Грами ", критикът Крис Ричардс написа: " Защо имам възприятието, че тя към момента губи? ", допълвайки, че историческото й достижение се усеща някак " кухо ". " Защото през последните 20 и повече години Националната звукозаписна академия постоянно не признава чернокожите реализатори и техните креативен върхове, които за нейна чест продължава да покорява с всеки нов албум? ", продължава критикът. 

Подобни рецензии бяха отправени и в други публикации и от онлайн коментатори, някои от които означиха, че чернокожа жена не е печелила албум на годината от края на 90-те години на предишния век.

Тридесет и два трофея и въпреки всичко възприятие за липса, празнина...

Вероятно е мъчно да се съжалява реализатор, който има повече награди " Грами " от Боб Дилън, Джони Мичъл, Принс и Елтън Джон, взети дружно. И въпреки всичко, резултатът не е в интерес на. Тя е била номинирана 18 пъти за " огромната четворка " - албум, запис и ария на годината и най-хубав нов реализатор, и губила цели 17 пъти. Единственият път, когато кралица Би е печелила в една от четирите водещи категории е през 2010 година Тогава тя беше отличена за ария на годината за съавторството на танцовия шлагер " Single Ladies (Put a Ring on It) ".

Изпълнителката няма премия и в категорията за запис на годината, в която е номинирана осем пъти.

Това значи, че е трябвало да се усмихва вежливо 17 пъти, когато някой различен е бил предпочетен пред нея в топ категориите. 

Над всички награди " Грами " е тази за албум на годината - музикален еквивалент на " Оскар " за най-хубав филм. е била номинирана за нея четири пъти, като и четирите пъти е губила от бял реализатор - Тейлър Суифт, Бек, Адел и в този момент от Хари Стайлс. Според мнозина и в четирите случая нейният " подценен " албум е бил по-значим в културно отношение. Дори през 2017 година, когато надви със своя албум " 25 ", Адел съобщи от сцената, че в действителност е трябвало да завоюва с " Lemonade ".

В 65-годишната история на премиите " Грами " водещото отличие за албум на годината са получавали единствено три чернокожи дами, като за финален път Лорин Хил го печели за " The Miseducation of Lauryn Hill " през 1999 година Преди Хил Натали Коул е отличена за " Unforgettable...with Love " през 1992 година, а Уитни Хюстън - за саундтрака към кино лентата " Бодигард " през 1994 г. 

Кариерата на, още от дните й с известната момичешка група " Дестинис чайлд ", продължава да е сполучлива и без признанието на американската Национална звукозаписна академия. И до момента в който тя в действителност не се нуждае от " грамофонче ", то " Грами " се нуждаят от нея. Тазгодишният рейтинг на наградната гала скочи с 30 % по отношение на 2022 година, което най-малко частично се дължеше на упованието да счупи върха на всички времена.

Още по-важно съгласно анализаторите е, че шоуто се нуждае от суперзвезда, чиято упоритост и авантюризъм я трансформират в пътеводна светлина за други реализатори, добавя Българска телеграфна агенция. Ако изгубиш тези, които проправят пътя, рискуваш да изгубиш тези, които идват след тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР