Възможно е скоро да има среща между руския президент Владимир

...
Възможно е скоро да има среща между руския президент Владимир
Коментари Харесай

Преговорите в Истанбул приключиха със заявка за възможна среща между Путин и Зеленски

Възможно е скоро да има среща сред съветския президент Владимир Путин и украинския Володимир Зеленски. Това излиза наяве след завършилия нов кръг от договаряния сред делегациите на Русия и Украйна, които се срещнаха в двореца „ Долмабахче “ в Истанбул през днешния ден.

Русия е дала обещание доста понижаване на военната си активност в Украйна към Киев и Чернигов. Освен това съгласно „ Ройтерс “ Украйна е предложила да одобри безпристрастен статут за участие в НАТО и други военни съюзи в подмяна на гаранции за сигурност.

Пред кореспонденти ръководителят на съветската делегация – Владимир Медински, представен от РБК, сподели, че Русия ще предприеме  две стъпки за деескалация на спора – военна и политическа. По думите му договарянията са били градивни.

Медински удостовери, че скоро е допустима среща сред Путин и Зеленски за завършване на вероятно съглашение сред двете страни. Предложеният формат беше следният – първо се приготвя съглашение, по-късно съглашението се утвърждава от договарящите, утвърждава се от външните министри, след което се разисква опцията за среща на държавните глави и редом с това парафиране на мирно споразумение “, посочи делегатът.

Предложенията на Украйна включват 15-годишен интервал на съвещания за статута на анексирания Крим , само че единствено при цялостно преустановяване на огъня. Освен това изданието РБК твърди, че Украйна желае казусът с републиките в Донбас да бъде разискван сред Путин и Зеленски.

„ Ако успеем да консолидираме тези основни разпореждания, а за нас това е най-фундаменталното, тогава Украйна ще бъде в положение фактически да фиксира настоящия си статут на неблокова и неядрена страна “, сподели украинският договарящ Олександър Чали, представен от „ Гардиън “.

Медински сподели, че предложенията от Украйна ще бъдат прегледани , в това число от президента Путин, а по-късно ще бъде даден отговор.

Пред кореспонденти в Истанбул ръководителят на украинската делегация, Давид Арахамия, сподели, че страната му желае 8 страни, в това число Турция, да бъдат поръчител за договорката с Русия , съобщи Анадолската организация.

„ Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, преустановяване на огъня, ефикасни решения за филантропични коридори и филантропични конвои, съблюдаване от страните на разпоредбите на войната. Трудни договаряния за мир в страната ни “, разяснява по-рано в Twitter украинският договарящ Михайло Подоляк.

Unconditional security guarantees for Ukraine, ceasefire, effective decisions on humanitarian corridors and humanitarian convoys, observance by the parties of the rules and customs of war. Difficult negotiations for peace in our country. Istanbul round right now…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР