Възможно е нарастване на инфлацията, което ще ограничи реалния растеж

...
Възможно е нарастване на инфлацията, което ще ограничи реалния растеж
Коментари Харесай

МФ: Инфлацията ще ограничи ръста на доходите

Възможно е повишаване на инфлацията, което ще ограничи действителния напредък на приходите и ще  докара до по-голямо от предстоящото закъснение в растежа на потреблението на семействата през 2022 година Това е записано в Проект на Стратегия за ръководство на държавния дълг за интервала 2022-2024 година, качен за публично разискване.

Високата неустановеност би могла да докара и до отсрочване на възобновяване на частните вложения. Растежът на заема за семействата се предвижда да се забави до 9,4% през 2022 година, отчитайки края на частния мораториум, упованията за изстудяване на пазара на жилища, закъснение на повишаването на обезщетенията на наетите и потребителските разноски. През интервала 2023 - 2024 година заемът за семейства ще продължи да нараства с релативно висок, само че забавящ се ритъм, показват създателите от Министерство на финансите.

В документа написа още, че реализацията на прогнозата е мощно подвластна от появяването и разпространяването на новите разновидности на вируса и степента, в която здравната обстановка, респ. ограниченията за справяне с епидемията, се отразяват върху стопанската система. При налагането на прецизни и продължителни ограничения против разпространяването на COVID-19 е допустимо да се следи по-слаба от предстоящата икономическа интензивност през първата половина на 2022 година

През интервала 2022 – 2024 година е планувана опция за вдишване на нов държавен дълг в границите на 7,3 милиарда лева - 9,1 милиарда лева годишно, като размерът на дълга в обращение, който следва да бъде рефинансиран, възлиза на 3,0 милиарда лева – 3,5 милиарда лева годишно.
 istock istock
Тъй като до началото на бюджетната 2022 година държавният бюджет не е признат от Народното събрание, през 2022 година (до приемането на закон за държавния бюджет) Министерският съвет ще може да поема държавен дълг само за рефинансиране на дълга в обращение и то до размера на годишните погашения по държавния дълг, стихотворец до началото на 2022 година.

МВФ: От Втората международна война не сме виждали подобен растеж на задълженията

Предвид законовата наредба новият дълг, който би могъл да бъде стихотворец ще се равнява на общия размер на погашенията по държавния дълг през 2022 година, възлизащи на 3 милиарда лева, в това число 2,4 милиарда лева по еврооблигации, пласирани по GMTN програмата на Република България и 304 млн. лева по ДЦК, издадени на вътрешния пазар. Остатъкът от общия размер на погашенията съставляват погашения по държавни заеми, се показва в тактиката.

В интервала 2022 - 2024 година дълговото финансиране на държавния бюджет се възнамерява да бъде обезпечено главно чрез разпространение на излъчвания на ДЦК, както на локалния дългов пазар, по този начин и на интернационалните пазари, при допускане на допустими граници и детайли на толеранс във връзка с рисковия профил. Определянето на структурата на новопоетия дълг се планува да бъде съобразено с преобладаващите пазарни трендове и инвеститорската база, отчитайки опциите за понижаване на риска за рефинансиране на държавния дълг и минимизиране на ликвидните опасности за държавния бюджет. През 2021 година съотношението на държавния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт доближава до равнище от 23,9% (при 22,9% през 2020 г.).
 istock istock
В интервала 2022 – 2024 година, въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в безспорни стойности и съотношението му по отношение на прогнозния Брутният вътрешен продукт ще продължи да нараства от 24,8 % в края на 2022 година (35,5 милиарда лева.) до 29,3 % през 2024 година (47,1 милиарда лева.). Към края на 2021 година номиналният размер на държавногарантирания дълг (ДГД) нараства до равнище от 1,9 милиарда лева (при 1,7 милиарда лева в края на 2020 г.), вследствие издадените държавни гаранции по линия на принадлежности от Европейски Съюз. Като % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година държавногарантираните отговорности се резервират на равнището от 2020 година - 1,5%.

По-голямата част от ДГД се образува от външни държавногарантирани заеми, предоставени главно от публични кредитори като МБВР, Европейска инвестиционна банка, Европейска комисия, Европейска банка за възстановяване и развитие, БРСЕ, ЯБМС, КфВ и други Вътрешният ДГД се състои от държавните гаранции, издадени по реда на Закона за кредитиране на студенти и докторанти, който към 31 декември 2021 година заема нищожен дял от към 3,5% в общия размер на ДГД.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР