Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това

...
Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това
Коментари Харесай

Ангелов: В четвъртък продължава ваксинацията

Възможно е всеобщото имунизиране да бъде възобновено в четвъртък. Това разгласи по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещаване в Кърджали. По думите му в региона има скрита заболеваемост.

Проф. Ангелов беше безапелационен, че са " неистини " изказванията, че нашата страна е сключила контракт единствено с " АстраЗенека " и " Санофи " и това е довело до бавните темпове на имунизационната акция у нас.

" България е поръчала 18 млн. дози - с концепцията всеки от търсените 65-70% от дейното население, които би трябвало да се имунизират, да има избор сред три типа ваксини - и РНК, векторна и антигенна. Защо обаче получаваме толкоз малко ваксини? " Този въпрос не задавайте на министъра на опазването на здравето ", съобщи Ангелов.

Според него не България, а Европейска комисия е контрактуван сътрудник на фармацевтичните компании: " Ние сме поставяли въпроса на доста високо равнище, отговорът е, че имунизациите идват по метода, по който идват ".

" Има ли договаряни количества ваксини отвън договорите, които има Европейска комисия с дадената страна - аз не мога да ви отговоря на този въпрос, само че този въпрос се слага от европейски медии, които и аз чета с интерес и си слагам този въпрос ".

" Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост, т.е., някои от пациентите с клинични признаци не се изследват по разнообразни аргументи.

" Ако гледаме числата, нещата наподобяват близки до обстановката през октомври и ноември. Колегите в лечебните заведения обаче са спокойни, няма го този боязън от есента, тъй като към този момент сме доста по-подготвени и оборудвани.

Не се усеща този напън върху здравната ни система. За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с ковид ", сподели още здравният министър.

Той добави, че на следващия ден ще бъде извършена среща с шефовете на лечебни заведения в столицата, с шефа на РЗИ и със столичния кмет, с цел да решат дали ще има ново стягане на ограниченията.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР