Възможно е извънземният живот да се намира точно на нашия

...
Възможно е извънземният живот да се намира точно на нашия
Коментари Харесай

Само на 16 светлинни години от нас: Откриха 2 нови подобни на Земята планети

Възможно е извънземният живот да се намира навръх нашия легендарен предел. Астрономите са разкрили две планети, сходни на Земята, които се намират в обитаемата зона на тяхната Слънчевата система. Освен това тези светове се намират единствено на 16 светлинни години от Земята.

Обитаемата зона на Слънчевата система е дребната област към звездата, в която може да се образува течна вода. Учените настояват, че тази зона е от основно значение за опцията да се образува животът, както го разбираме. В нашата Слънчева система Земята и Марс се намират в обитаемата зона.

" Природата като че ли желае да ни покаже, че планетите, сходни на Земята, са доста постоянно срещани. С тези две планети към този момент стават 7 в планетни системи напълно покрай Слънцето ", изяснява Алехандро Суарес Маскареньо, откривател от Института по астрофизика на Канарските острови (IAC), в известие за медиите.

Двете планети обикалят към малко алено джудже, наречено GJ 1002. Тази звезда е единствено с една осма от масата на Слънцето, което я прави доста хладна и слаба звезда. Това също по този начин изтласква обитаемата зона доста по-близо до GJ 1002, в сравнение с обитаемата зона в нашата Слънчева система.

Въпреки че и двете евентуално обитаеми планети имат почти същата маса като Земята, на GJ 1002b, по-вътрешния от двата свята, му трябват единствено 10 дни, с цел да приключи една обиколка към звездата. На GJ 1002c, светът, който е по-отдалечен от звездата, са нужни малко над 21 дни, с цел да обиколи Слънцето. За съпоставяне, Земята обикаля към Слънцето за 365 дни - или за една календарна година.

Тъй като тази Слънчева система се намира на по-малко от 16 светлинни години от нашата планета, астрономите считат, че ще могат да научат доста за атмосферите на GJ 1002b и GJ 1002c - евентуално ще разкрият дали те могат да поддържат човешки живот. За тази цел екипът споделя, че ще преглежда отразената светлина и топлинните излъчвания, написа " Стъди файндс ".

" Бъдещият спектрограф ANDES би могъл да изследва съществуването на О2 в атмосферата на GJ 1002c ", отбелязва Джонай И. Гонсалес Ернандес, откривател и съавтор на проучването.

" Поради ниската си температура забележимата светлина от GJ 1002 е прекомерно слаба, с цел да се измерят измененията в скоростта ѝ с множеството спектрографи ", изяснява Игнаси Рибас, откривател в Института за галактически науки (ICE-CSIC) и шеф на Института за галактически проучвания на Каталуния (IEEC). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР