Възможно е да има миграция на делфини към нашите бреговеТова

...
Възможно е да има миграция на делфини към нашите бреговеТова
Коментари Харесай

Експерт: Случаите на мъртви делфини у нас може да се дължат на войната в Украйна

Възможно е да има миграция на делфини към нашите крайбрежия

Това разяснява Йордан Раев е и.д. гл. шеф на Групово дело „ Рибарство и надзор “ към Изпълнителната организация за риболовство и аквакултури. в изявление за

-Г-н Раев, случаите на открити мъртви делфини по плажовете в Бургас и като цяло по Черноморието, като че ли зачестяват. На какво се дължи това?

-Няколко могат да бъдат аргументите за гибел у делфините. Едната е естествената – животното старее и умира. Тук, несъмнено, се намесва и естествения тим, при който по-слабите не оцеляват. Друга причина обаче сигурно е човешката активност. В това число се включва и военния спор, който сега се води в Украйна. Зачестяването на случаите може да се дължи на композиция от тези фактори, само че и да е подбудена от свръхпопулация. Дали има такава обаче би трябвало да кажат специалистите.

-Възможно ли е в действителност да следим миграция и на делфини от Украйна? Все отново военните дейности не са обхванали до момента морски територии.

-Да изцяло допустимо е. Няма морски борби, само че има учения. Има дълбоководни гърмежи, което можете да си визиите по какъв начин работи върху това морско животно, което разчита за ориентацията си главно на тон. Една детонация в морето би била ужасяваща за делфините.

-От началото на пандемията, когато риболовните кораби на процедура бяха прекратили активността си за известно време, риболовците се оплакват, че такава има. И освен това – че към този момент пречела на поминъка им. Възможно ли е да е по този начин фактически?

-Не бих споделил. Всеки вижда нещата от своята позиция. Рибарите търсят своя интерес, учените техния. Ние в ИАРА пък гледаме от интерес на контрола. В реалност има нещо такова, обвързвано с делфините в Черно море. Аз съм участвал на риболовен транспортен съд и станах директен очевидец на това по какъв начин делфин изяде торбата с улова на трала и рибата изтече. Това е загуба. Но наблягам – учените би трябвало да излязат със мнение за това каква е обстановката, с цел да могат да се вземат възможни стъпки в една или друга посока. Преди години да вземем за пример е имало лов на делфини.

-А какви са дейностите, които могат да се подхващат?

-Не мога да дам мнение. Нужно е да започва разговор – да има първо огромно научно проучване, което да даде общо мнение. От едната страна да седнат риболовците, от другата страната като принципал. Това би трябвало да е тематика на разискване освен на национално, само че и на интернационално равнище. В Бургас има офис на Генералната комисия за Средиземно и Черно море и доколкото съм осведомен тази организация работи по план, обвързван тъкмо с делфините. Имам информация, че ще бъдат закупени устройства, които да заменят така наречен „ пингъри “, които излъчват на избрана периодичност и гонят рибата. Оказва се обаче, че в един миг риболовците, които употребяват пингъра, оповестяват, че делфините привикват към него, приспособяват се и стартират да го употребяват за своя полза. Разбират, че щом има избран тон, значи на несъмнено място има риба и се възползват. Предвидено е в този момент новите устройства да трансформират честотата си на лъчение, с цел да не може делфинът да се приспособява. Макар че те са задоволително интелигентни животни и вероятността да се научат относително бързо е много огромна.

-Категоричното ви мнение е, че има потребност от разбор на популацията на делфините. А има ли средства за това?

-Безспорно би трябвало да се направи изследване. Нужна е експертна оценка посредством взаимна работа с риболовците, съгласно които техния бизнес е заплашен. Иска се да се реализира баланс сред всички наранени страни – риболовци, еколози, специалисти и ИАРА. Това може да се случи единствено с иницииране на публично разискване. Науката би трябвало да е първа – да кажат учените какво в действителност се случва, с цел да могат всички останали страни да вземат ограничения. Имайте поради, че Черно море не е единствено българско. Излаз на него имат редица страни – Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция. Делфините мигрират, не стоят на едно място и би трябвало да се подхожда научно. Относно това дали има средства за изследване, доколкото съм осведомен планът, който в този момент извършват от Генералната комисия за Средиземно и Черно море в Бургас е с финансиране от Европейската комисия. Мисля, че средства могат да се намерят – нужно е предпочитание. Нещо, което малко хора знаят, е че ИАРА има малко касателство с делфините, ние просто оказваме помощ на сътрудниците от Министерството на околната среда и водите. Причината за това е, че делфинът не е риба, а бозайник и в този смисъл той е предпазен по Закона за биоразнообразието. С каквото можем спомагаме.

-Казахте, че в исторически проект е имало лов на делфини. Има ли кулинарна стойност делфинът?

-При персонални диалози, които съм провел с риболовци, ми е казвано неведнъж, че се употребява за храна единствено така наречен „ рибица “. Самото им месо не става за ястие. Знам, че от китоподобни са правили смазочни материали и за това са се употребявали.

-А чисто хипотетично – в случай че учените въпреки всичко проведат проучване и открият, че има свръхпопулация, какво следва? Ловен сезон?

-Това са предпазени животни и в този смисъл е неуместно в наши дни да се приказва за ловджийски сезон. Тук се касае за смяна на освен българското, само че и европейското законодателство. Ще се намесят и природозащитните организации. Ние сме длъжни да оказваме помощ на тези животни, доколкото можем, тъй като знаете, че има случаи, когато те оказват помощ на нас.

-А има ли фактически, както споделят риболовците, опасност за останалите морски типове, в случай че има свръхпопулация на делфините? Застрашени ли са цацата и попчето?

-Природата намира салдото постоянно. Дори индивидът не е толкоз еластичен по отношение на останалите видове
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР