Възкресение Христово е денят, в който според християнската традиция празнуваме

...
Възкресение Христово е денят, в който според християнската традиция празнуваме
Коментари Харесай

Кой черпи за имен ден на Великден?

Възкресение Христово е денят, в който съгласно християнската традиция честваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Възкресението е знак на успеха над тлението и гибелта. Денят, който дава смисъл на вярата. Първи схващат за станалото знамение дамите мироносици.

Те отиват при гроба, с цел да помажат тялото на Иисус Христос, само че ангел господен им оповестява: Христос възкресе, за какво търсите живия измежду мъртвите? На този ден всички православни вярващи са в очакване на Благодатния огън - знак на чудото на възкресението. Благодатният огън се измолва от патриарха на Йерусалим на гроба Господен в днешния храм „ Св. Възкресение “ и се популяризира във всички православни епархии. Молитвата на този ден е празнична. Изпълняват се празнични тропари, написа " 24 часа ".

Точно в среднощ и отвън храма при пердашене на камбаните свещеникът афишира Възкресението с думите „ Христос Воскресе “, а енориашите дават отговор: „ Воистина Воскресе “. При оповестяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Възкресението, положена на специфичен аналой, по-късно се чете Евангелие и Апостол. Изпълнява се литийно шествие, което пресъздава отиването на гроба на дамите мироносици. После свещеникът чука на храмовите врата с думите: „ Подигнєтє, врати, горнищєто си, подигнєтє сє, вєчни врати, и щє влєзє Царят на славата! “. Хората влизат с празнично песнопение „ Христос Възкръсна от мъртвите “, с цел да се извърши празничната литургия.

И незабавно стартира пеенето на пасхалния канон на Св. Иоан Дамаскин. Вярващите християни на Великден се възрадват на чудото на Възкресението и успеха на светлината, любовта и добродетелта. На този ден завършва строгият пост. Вярващите енориаши одобряват тайнството на причастието, при което под формата на мая и вино се поемат същинското тяло и същинската кръв на Иисус Христос за помилван на греховете.

На този ден имен ден честват Велик, Велика, Веле, Велко, Величко, Велин, Велина, Вичка, Възкресия, Паско, Пасо, Пашо

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР