Възкачването на принц Чарлз на престола предизвика нови призиви на

...
Възкачването на принц Чарлз на престола предизвика нови призиви на
Коментари Харесай

Призиви за репарации за робството и отделяне от британската монархия в някои карибски държави

Възкачването на принц Чарлз на престола провокира нови апели на политици и деятели от някогашните английски колонии в Карибския басейн за премахване на монарха от позицията му на техен държавен глава и изплащането на компенсации от Обединеното кралство за робството, съобщи Ройтерс. 
Принц Чарлз наследява на английския трон своята майка Елизабет Втора - управлявала в продължение на 70 години, която умря през вчерашния ден на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия.

Министър-председателят на Ямайка съобщи, че страната му ще скърби за Елизабет II, а сътрудника му от Антигуа и Барбуда подреди знамената да бъдат спуснати на половина до деня на погребението ѝ. Но в някои среди се появяват подозрения по отношение на ролята, която един отдалечен монарх би трябвало да има през ХХI век. По-рано през годината някои водачи от Общността на нациите показаха безпокойствие по време на срещата на върха в руандийската столицата Кигали поради прекосяването на управлението на общността от 54 страни от Елизабет Втора към принц Чарлз.
Осемдневната обиколка на сегашния престолонаследник принц Уилям и брачната половинка му Кейт в Белиз, Ямайка и Бахамските острови бе белязана от апели за погашение на компенсации и извинения за робството.
Над 10 млн. африканци са били принудително въвлечени от европейски страни в търговията с плебеи сред ХV и ХIХ век. Тези, които оцеляват след жестокото пътешестване през Атлантическия океан, са принудени да работят в плантациите в Карибския басейн и Америка.

Ямайската защитничка на репарациите Розалия Хамилтън съобщи, че мненията на принц Чарлз по време на конференцията в Кигали за персоналното му оскърбление от робството дават " известна вяра, че той ще се поучи от историята, ще разбере мъчителното влияние, което доста нации са понесли до през днешния ден " и ще обърне внимание на нуждата от репарации.
Миналата година държавното управление на Ямайка разгласи, че възнамерява да изиска от Англия отплата за насилственото превозване на към 600 хиляди африканци в Карибския басейн, с цел да работят в плантациите за захарна тръстика и банани, които са донесли благосъстояние на английските робовладелци.
Ямайка сподели, че скоро може да последва Барбадос и да се откаже от кралското ръководство. И двете страни остават членове на английската общественост. Проучване от август демонстрира, че 56 % от ямайците поддържат премахването на английския монарх от ръководството на страната. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР