Вазектомията е ефективен и дълготраен метод за контрацепция. Освен това

...
Вазектомията е ефективен и дълготраен метод за контрацепция. Освен това
Коментари Харесай

Отрекоха връзката между вазектомията и рака на простатата


Вазектомията е ефикасен и дългогодишен способ за контрацепция. Освен това той се смята и за по-безопасен по отношение на неговия еквивалент при дамите – лигатурата („ връзването ") на маточните тръби.

От края на осемдесетте години на предишния век насам се водят яростни разногласия за и срещу вазектомията като способ за предотвратяване от бременност на здравна, обществена и религиона скамейки.

Независимо от това, изчислено е че световно 33 млн. омъжени дами разчитат точно на вазектомията на съпрузите си за контрацепция. В предразсъдъците по отношение на процедурата с изключение на известите етични съображения обаче влизат и чисто медицински такива (до колкото медицина може да има отделена от етиката) – дълго време се подозира, че вазектомията може да се свърже с нараснал риск от рак на простатата.

Въпреки че не били открити безапелационни научни причини за допускането на тази доктрина, през годините са

извършени голям брой изследвания. Всички те не събрали задоволителни справедливи данни, които утвърдително да поддържат нито една от двете страни на разногласието.

Свързани публикации.. Сао палмето – изборът при проблеми с простатата 0 Простатен карцином - по какъв начин да го осезаем в точния момент? 0 Увеличената простата се третира неоперативно и продължително 0

Ето за какво екип от учени неотдавна решил, че е време въпросът да се реши дефинитивно благодарение на насъбраната през последните 30 години информация. Проведен е най-мащабният до момента мета-анализ по този въпрос, обединил данните от над 3 млн. пациенти , претърпели вазектомия, които взели участие в 53 изследвания досега.

Резултатите са безапелационни – няма потвърдена връзка сред вазектомията и висок етап рак, предплатил подобен или пък съдбовен.

Открита е нищожно ниска връзка с вписване на рак на простатната жлеза, само че не и на мощно недоброкачествен подобен. Приема се, че тази връзка не се дължи на резултат на вазектомията а по-скоро на обстоятелството, че тези мъже, посетили един път уролог във връзка процедурата, има по-голяма опция да вървят на постоянни прегледи, което усилва и вероятността за диагностициране на рака.

Учените се надяват, че резултатите ще допринесат за предпочитане на вазектомията пред по-опасната лигатура на маточните тръби, когато двойката търси дълготрайна контрацепция.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР