Ваймарската тройка - министърът за Европа на Германия Анна Леерман,

...
Ваймарската тройка - министърът за Европа на Германия Анна Леерман,
Коментари Харесай

Ваймарската тройка подканя РСМ да промени Конституцията, не да чака по-добро предложение за ЕС

" Ваймарската тройка " - министърът за Европа на Германия Анна Леерман, държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун и министърът по въпросите на Европейски Съюз на Полша Шимон Шинковски вел Сенк организираха серия от срещи с политическите и държавни водачи на Република Северна Македония , оповестява БГНЕС.

Тримата разговаряха с премиера Димитър Ковачевски, вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, както и с водача на Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски.

Те бяха безапелационни, че РСМ няма да получи по-добро предложение за започване на договаряния за участие в Европейския съюз.

" Ваймарската тройка " прикани македонските управляващи да създадат решителната крачка по пътя на Европейски Съюз - да трансформират Конституцията.

" Македония принадлежи към македонското семейство и това е моментът, в който Македония би трябвало да направи крачка напред.  или друга страна. Това е единственото искане - за смяна на Конституцията, и сте на идващия стадий от договарянията ", съобщи Лорънс Бун и акцентира, че това би трябвало да се случи допустимо най-скоро.
 Австрия предизвестява РСМ да не се препъне на последното затруднение към Европейски Съюз
Австрия предизвестява РСМ да не се препъне на последното затруднение към Европейски Съюз

Ако Северна Македония не одобри конституционните промени, ще бъде изолирана

" Имате 22 цели, които считам, че ще извършите. Предавам обръщение за поддръжка и убеденост от президента Макрон, че Македония ще направи основната стъпка и ние сме подготвени да ви помогнем с каквото можем ", увери тя и означи, че 2030 година е реалистична цел за участие на РСМ в Европейски Съюз.

От своя страна немският министър Леерман също съобщи поддръжка за участието на Скопие. По нейни думи съветската експанзия в Украйна е ускорила процеса към Европейски Съюз.

Тя акцентира, че уважението към етническите малцинства е доста значимо за Европейски Съюз и е една от европейските полезности. " Сега е моментът да действаме, да кажем " да " на европейското бъдеще ", безапелационна бе Леерман.
 Македонското държавно управление получи предлагането за смяна в Конституцията
Македонското държавно управление получи предлагането за смяна в Конституцията

То ще бъде изпратено в Народното събрание до края на месеца

Според нея съглашението сред Европейски Съюз и Македония е заслужено и няма да има по-добро такова. Бъдещето на вашата страна е във вашите ръце, ние ще ви подкрепим с каквото можем по пътя към участието, уточни тя.

Министърът за Европейски Съюз на Полша Шимон Шинковски вел Сенк пък посочи, че страната му е покровител на влизането на Западните Балкани в Европейски Съюз.

По време на срещата с Ковачевски тримата са подчертали, че " РСМ няма да има различен сходен основен късмет по пътя на евроинтеграцията " . Отбелязано е и че " в сегашната обстановка разширението на Европейски Съюз не е единствено техническа процедура, а геополитически план на Европейски Съюз ".

В известието от кабинета на македонския министър председател се показва, че " тримата са изразили упованието всички политически субекти в страната да поддържат европейската интеграция на страната и Народното събрание да даде поддръжка за идните решения, които са част от преговорната рамка на РСМ за Европейски Съюз ".

По думи на Ковачевски Северна Македония " към този момент е една дребна Европа и с прибавянето на други етнически общности в Конституцията страната изпраща значимо обръщение към района и Европа, че тяхното място е в Европейски Съюз ".
 Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за участие в Европейски Съюз
Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за участие в Европейски Съюз

РСМ била най-подготвеният претендент в историята на Европейски Съюз при започване на договарянията

След срещата с управлението на ВМРО-ДПМНЕ заместник-председателят на групировката Александър Николовски съобщи: " Днес имахме посетители от Полша, Германия и Франция. Те споделиха тяхното виждане. Ние им благодарихме и казахме: " Да " за участие на Македония в Европейски Съюз, само че " Не " за конституционни . Ясно, непосредствено и почтено! ".

Лидерът на ДСИ Али Ахмети пък е декларирал, че РСМ се намира в основен миг и конституционните промени са от огромно значение за евроинтеграцията на страната.

По негови думи " превъзмогването на разногласието с България би трябвало да стане по образеца на френско-германското помиряване " . Ахмети е уведомил тримата дипломати, че неговота партия иницира основаването на " европейски фронт с присъединяване на всички партии за излизане от безизходицата ". Според Ахмети " и в редовете на ВМРО-ДПМНЕ има европейски сили, които желаят единствено положителното на страната и не желаят тя да бъде изолирана. "

Лидерът на ДСИ е подчертал, че неговата партия е " страж на Охридското съглашение, на Договора от Преспа и на Договора за другарство и добросъседство с България ", които са основни за мира, напредъка и европейската вероятност на страната ".
 РСМ сама си блокира пътя към Европейски Съюз, неудовлетворен Ковачевски
РСМ сама си блокира пътя към Европейски Съюз, неудовлетворен Ковачевски

Македонският министър председател се надява Народното събрание да поддържа конституционните промени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР