Въвеждат се временни противоепидемични мерки в област Ямбол заради рязко

...
Въвеждат се временни противоепидемични мерки в област Ямбол заради рязко
Коментари Харесай

Въвеждат временни мерки в Ямболско заради увеличаване на заболеваемостта от COVID-19

Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения в област Ямбол поради внезапно увеличение на заболеваемостта от COVID-19 . Това реши на днешното си изключително съвещание Областният спешен щаб.

Мерките влизат в действие от на следващия ден (20 юли ) и са до 20 август.

Носенето на маски става наложително в лечебните заведения, аптеките, градския превоз и обществените домове. Въвежда се засилен утринен филтър в детските градини и обществените институции. В комерсиалните обекти е наложително спазването на физическа отдалеченост от най-малко 1,5 метра. При опция работодателите да обезпечат осъществяване на отдалечена работа , предложиха още локалните здравни управляващи.

Четири пъти е повишен броят на случаите в региона от 1 юли насам . Двуседмичната заболеваемост все още е 187 на 100 хиляди души население и е над междинната за страната. Новите случаи за последното денонощие са 43. Активните носители на инфекцията са 348, като от тях 14 са признати за лекуване в болница. Засега няма пациенти нуждаещи се от интензивно лекуване, сподели шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева.

По думите ѝ няма болни медици и епидемиологични гърмежи в домове за възрастни хора и детски градини. Предстои изпращане на проби в Националния център по заразни и паразитни заболявания, с цел да се откри разновидността на ковид, който циркулира в региона. „ Най-вероятно това са подварианти на Омикрон “, сподели още шефът на здравната ревизия.

В РЗИ-Ямбол са доставени 50 хиляди бързи теста за ковид , които ще бъдат раздадени на персоналните лекари, лечебните заведения, центровете за незабавна помощ. Целта е в точния момент да се откриват носителите на инфекцията.

След продължителния нулев интерес към имунизацията в област Ямбол, през последните седмици доста са се нараснали и искащите да се ваксинират. Само през вчерашния ден са сложени 120 дози, като от тях 117 са бустерни, означи доктор Калчева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР