Въвеждат ограничения за най-замърсяващите коли в София. От 1 декември

...
Въвеждат ограничения за най-замърсяващите коли в София. От 1 декември
Коментари Харесай

Въвеждат ограничения за най-замърсяващите коли в София


Въвеждат ограничавания за най-замърсяващите коли в София. От 1 декември следващата година към 20% от колите няма да могат да влизат в центъра през зимата, в случай че има замърсяване на въздуха.

Към този миг всеки с всевъзможен автомобил може да се движи в центъра е на столицата. От следващата година по това време обаче това няма да е по този начин, в случай че за деня е регистрирано замърсяване на въздуха. Тогава всички коли, които при годишния си механически обзор са получили екокатегория – първа, няма да могат да влизат в необятния център.

По груби сметки това са над 100 000 автомобила.


Този автомобил е на над 20 години, а категорията – първа. Собственикът му – пенсионер, няма опция за нов и по този начин в дните със замърсяване на въдуха, ще може да отиде в центъра, само че или пешком, или с градския траспорт.

„ Аз ги поддържам, обаче, когато ни дадат нашите симпатяги от държавното управление по-голяма пенсия, не огромна, а естествена, тогава ще си взема кола – естествена кола “, сподели мъжът.

По данни на общината единствено в София над 100 000 коли са първа екологична група. Общо за страната – над 740 000.

Така от 1 декември следващата година те няма да могат да влизат в центъра на столицата, в случай че замърсяването е над норма. Забраната ще важи през зимата - от декемви до февруари.

И към изключението - възбраната няма да важи за притежателите на коли, които живеят в центъра, а също и за хора със специфични потребности.
За извършители ще наблюдават всички камери на общината.

„ Необходимо е да създадем база данни, софтуерната работа е свършена, следва на пролет да бъде направен и програмен продукт, с цел да стартират тестванията на системата “, съобщи Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет.

Полярни реакции в Общинския съвет не липсваха.

„ Все още не е изработен, да има доста явен проект за деяние за всички тези над 100 000 души, които ще бъдат наранени от тази мярка, каква ще е алтернативата “, разяснява общинският консултант Борис Бонев.

„ Автомобилите, които са с по-нисък клас, ще натоварят дребните улици и директните към огромните кръгове в центъра “, сподели Альоша Даков, общински консултант от Българска социалистическа партия.

„ Много по-важно е да има доста по-малко заболели, в сравнение с всеки с най-замърсяващите коли да може да стигне до всяка една точка в центъра на София. Това го няма на никое място в Европа “, означи Георги Георгиев.

На този декор, поетапно ще бъде въведена и възбрана за отопление на твърди горива.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР