Въвеждането на шест комисии, които да изготвят четири различни оценки,

...
Въвеждането на шест комисии, които да изготвят четири различни оценки,
Коментари Харесай

Шест проверки ще минават искащите инвалидната пенсия

Въвеждането на шест комисии, които да изготвят четири разнообразни оценки, е една от ограниченията, които разисква властта за промяна в системата на ТЕЛК-овете.
Предварителните планове демонстрират, че с възможните промени, които би трябвало да станат факт през 2018 година, ще обиден над 150 000 инвалиди, които ще изгубят пенсията или правата си. В момента сходни пенсии получават 945 000 души.ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА
150 000 ТЕЛК-ове на българи – неправилни! И в този момент?
77 души в пенсия по болест всеки ден
ТЕЛК-овете – в историята, заместват ги комисии
През шест поредни комисии, които ще изготвят четири разнообразни оценки, ще би трябвало да минат хората с увреждания сред 18 и 65 година, с цел да получат инвалидна пенсия. Това е главната концепция, която предлага Министерството на труда и обществената политика в плана си “Концепция за реформиране системата на експертизата на работоспособността”, твърди изданието.Подобни комисии би трябвало да има във всеки град, където има териториално отделение на осигурителния институт. Комисиите ще работят на основата на здравната експертиза, която преди този момент е взел индивидът с увреждане от ТЕЛК. Решенията на комисиите към Национален осигурителен институт ще важат до 5 години, а в случай че положението на индивида е необратимо, те ще са пожизнени.
Новите комисии ще вземат решение дали пациентът може да работи, или не, както и дали има потребност от рехабилитация. В взаимозависимост от тази преценка индивидът с увреждане ще би трябвало да отиде надлежно в нови комисии. Ако КЕР реши, че може да работи, той ще отиде в ново звено към Агенцията по заетостта, с цел да му се потърси подобаваща работа. Ако специалистите решат, че индивидът не може да работи, тогава ще би трябвало да отиде в Национален осигурителен институт за нова оценка и разпределяне на пенсия за неработоспособност.
По време на разискванията специалисти от общественото министерство предложили и да се промени самата методика за оценка на уврежданията, тъй че да не се смятат за такива болести, които са получени поради напреднала възраст.
Целта на ограниченията, които предлага общественото министерство, е да има по-голям надзор върху отпущането на инвалидни пенсии. Това бе главно предизборно заричане на ръководещите, с цел да се освободи финансов запас за повишение на всички пенсии.
Идеята на преосвидетелстване да минат всички хора с увреждания към момента не е написана в концепцията. Засега не е ясно и дали ще отпаднат болести, които не инвалидизират, и надлежно дали ще има преразглеждане на решения, които към този момент са издадени за тях.
Проектът планува и да се вкара обединен стандарт за проучванията и прегледите, с които ще се потвърждава всяка една диагноза. Самите лекари, които ще издават ТЕЛК-ови решения, ще минат на образование за новите правила.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР