Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили

...
Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили
Коментари Харесай

Голяма промяна с осигуровките и пенсиите, реши Асен Василев

Въвеждането на самостоятелна осигурителна вноска за държавните чиновници са разискали представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на диалога разгласи президентът на КТ “Подкрепа ” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, оповестява " Труд ".

В момента всички осигуровки за държавните чиновници са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния бранш се разпределят сред шеф и служащ в съответствие 60 на 40, т.е. част от осигуровките се удържат от заплатата на служащия.

При създаването на бюджета за 2024 година от Министерство на финансите са предложили и държавните чиновници да заплащат част от осигуровките от заплатите си. За тази смяна от работодателските организации упорстват от години.

За да стане това е допустимо еднократно заплатите на служителите да бъдат увеличени, тъй че да не почувстват намаляване на възнагражденията измежду заплащане на налози и осигуровки.

Правителството има намерение да заложи действителен растеж на заплатите в бюджета за 2024 година от най-малко 5%, колкото е плануваната инфлация. Това е бил различен от акцентите на срещата. Манолов означи, че се планува диференцирано нарастване на възнагражденията в другите държавни ведомства.

По негови думи, с цел да бъде реализиран действителен растеж на заплатите от най-малко 5%, нарастването им би трябвало да е с 10% номинално. Той посочи, че съответният % на покачването ще бъде друг за другите ведомства. Манолов направи ангажимента, че вчерашните диалози са напълно предварителни.

" Тези администрации, в които не бяха осъществени нараствания през последните два пъти за да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се чака малко по-високо нарастване. Не можем да приказваме за еднообразно нарастване за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано ", разяснява синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 планува и растеж на пенсиите с към 10% през юли следващата година.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за следващата година беше повишен и от януари става 933 лв..

Промени при другите типове компенсации към този момент не се плануват. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР