Въвеждането на еврото ще благоприятства бизнеса чрез стимулиране на инвестициите

...
Въвеждането на еврото ще благоприятства бизнеса чрез стимулиране на инвестициите
Коментари Харесай

МФ: Въвеждането на еврото ще подпомогне развитието на бизнеса в България

„ Въвеждането на еврото ще благоприятства бизнеса посредством стимулиране на вложенията и ще задълбочи интеграционните процеси в общия европейски пазар, финансовите и финансовите пазари. Ще докара също до институционално доближаване с развитите страни от Европейски Съюз, изключително що се касае до качеството на институциите в България. В случая на нашата страна самата цел за приемане на еврото беше и към момента е катализатор на редица промени и вложения. Без нея тези основни промени надали ще се случат или най-малко надали ще се случат в такива къси периоди. “

Това посочи за изгодите от влизането на страната в еврозоната заместник-министърът на финансите Методи Методиев по време на конференцията „ България в Еврозоната – какво следва за бизнеса “, проведена от Американската комерсиална камара у нас. Методиев акцентира за следващ път, че обменният курс, при който България ще се причисли към еврозоната , ще бъде подобен, какъвто е от 24 години: 1,95583 лв. за 1 евро, както е посочено и в Плана за въвеждане на еврото в Република България.

Заместник-министърът на финансите уточни, че служебното държавно управление продължава работата по подготовката на страната ни за участие в еврозоната с ускорени темпове. Той изясни, че Министерският съвет прави всичко в границите на пълномощията си, с цел да приготви нужните законопроекти , само че оттова нататък решенията са в ръцете на законодателите. Методи Методиев акцентира, че е от изключителна значимост бъдещите държавни управления да водят благоразумна и консервативна фискална политика , защото опасности от бюджетни дефицити над 3% от Брутният вътрешен продукт, както и високата инфлация, основават спънки освен за осъществяването на Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, само че и за фискалната непоклатимост на страната в средносрочен и дълготраен небосвод.

По време на конференцията неведнъж беше изтъкната значимата роля на бизнеса за присъединението на страната ни към еврозоната.

„ За да върви процесът безпрепятствено и превалутирането да наподобява съвсем автоматизирано за елементарните жители, държавното управление разчита бизнесът да партнира на страната и да подхваща повече дейни дейности. От своя страна страната ще се постарае да ограничи до оптимално вероятното административната тежест за компаниите “, уточни заместник-министърът на финансите.

По време на форума стана ясно, че едно от значимите неща, за което бизнесът би трябвало да се приготви, е да отбелязва цените на продуктите и услугите си по едно и също време в левове и евро един месец след формалното решение за датата на въвеждането на еврото в България, до една година след тази дата. Периодът на двойно обращение на левове и евро ще бъде с дълготрайност един месец от датата на въвеждането на новата валута. След приключването на този един месец еврото ще остане единствената публична парична единица на страната.

С въвеждането на еврото всички налози, такси и други заплащания към страната и общините би трябвало да се правят в евро. Изключение от това предписание ще се прави в интервала на двойното обращение. След датата на въвеждане на еврото в България възобновяване на всички обществени отговорности ще се прави в евро.

Ще бъдат признати и нормативни промени за правенето на счетоводно обосноваващи документи , счетоводни регистри и финансови доклади. Ще бъдат избрани процедурите по превалутиране на капитала и акциите на сдруженията в евро, както и процедурите по регистриране на интервенции с касови апарати по време на преходния интервал, в който се одобряват заплащания с левове и евро.

Нормативна основа за всички тези процеси ще бъде подготвяният Закон за въвеждане на еврото в България . Затова в правенето му са включени с изключение на Министерството на финансите и редица други институции, като Българската национална банка, Комисията по финансов контрол, Националната организация за приходите, Министерството на стопанската система и промишлеността и други

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР