Въвеждането на черни кутии в автомобилите ще повлияе и на

...
Въвеждането на черни кутии в автомобилите ще повлияе и на
Коментари Харесай

Как черните кутии в автомобилите ще ударят по джоба на шофьорите

Въвеждането на " черни кутии " в колите ще повлияе и на застраховките за тях. Това предвижда за БНР Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи. От тази седмица „ черните кутии “ са наложителни за новите модели. А от 2024 година за всички нови коли.

Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи споделя, че " черните кутии " ще работят дисциплиниращо за рисковите водачи. И поощряващо за съзнателните:

" Ако тези устройства станат всеобщи, няма по какъв начин данните, които демонстрират, да не бъдат регистрирани, надлежно и в застрахователната награда. 60% от водачите в България не вършат нарушавания. Такива устройства за тези водачи ще доведат до понижаване на застрахователната награда. Отчита се подобен дисциплиниращ резултат ".

Тъй като " черни кутии " има към този момент в по-новите модели, практиката към този момент е посочила, че от тях има изгода:

" Възникна такова подозрение, че лидерът не ни споделя истината. Използвахме такива данни, отказахме заплащането ".

Засега застрахователите нямат настроения да задължават водачите на старите коли да си поставят " черни кутии ", изяснява Константин Велев:

" И в България някои от фирмите обсъждаха такива вид, само че никоя не стигна до там да задължава клиентите си да инсталират такива устройства ".

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи споделя, че поради европейския правилник, ще е нужна и смяна в българското законодателство

" Би трябвало това нещо първо да се уреди от позиция на наказателния развой, тъй като в случай че реферираме към случая от оня ден (катастрофата в София на 5 юли – б.р.) на първо място тези данни са нужни първо на проверяващите органи, по-късно към този момент и на застрахователите. Но би трябвало да бъде уредено и в наказателния и в гражданския развой използването на тези данни като доказателствено средство ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР