Въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения

...
Въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения
Коментари Харесай

Държавата планира въвеждане на домашен патронаж за всички деца на възраст до 3 г.

Въвеждане на патронажна грижа под формата на постоянни домашни визити от здравно лице за всички деца на възраст 0 – 3 година планува план на Национална тактика за детето (2019-2030 г.). Тя е оповестена за публично разискване, след което ще бъде прегледана и гласувана от Министерския съвет.

В документа не е посочено тъкмо по кое време в границите на интервала ще бъде въведен домашният патронаж, само че се прецизира, че следва основаването на пътна карта.

Планираните ограничения в 73-страничния документ, направен от работна група към Националния съвет за протекция на детето, са обособени в пет области: здраве и здравословен метод на живот; качествено обучение за всички деца; фамилна среда, различна грижа и стандарт на живот; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време/детско ежедневие.

Една от задачите е България да реализира междинните индикатори на ЕС за медицински личен състав, достъп до педиатрична грижа, стоматологична грижа, имунизации, болнично лекуване и понижаване на детската смъртност. Тя у нас е два пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз.

В тактиката е заложено разширение на мрежата от детски кухни в страната и основаване на стратегии за обезпечаване на здравословно и пълноценно хранене на децата до 3-годишна възраст, които се отглеждат в фамилии в неравностойно положение; увеличение обсега на деца в предучилищна и учебна подготовка за реализиране на 33% обсег измежду децата до 3 година и 95% обсег в групата сред 4 и 7 година

Въвеждане на цялостна и експлицитна възбрана за телесно наказване над деца и криминализиране на домашното принуждение също е цел на проектостратегията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР