Въведеният модел на управление в УМБАЛСМ „Пирогов“ и слабата финансова

...
Въведеният модел на управление в УМБАЛСМ „Пирогов“ и слабата финансова
Коментари Харесай

Прокуристът на Пирогов: Целта е да сведем просрочените задължения до 1,5 млн. лв.

Въведеният модел на ръководство в УМБАЛСМ „ Пирогов “ и слабата финансова дисциплинираност обратно във времето са повода за 16-те млн. лева просрочени отговорности. Това сподели пред Bulgaria ON AIR новоназначеният пълномощник на лечебното заведение Пламен Милев.

Припомняме, че за стабилизация на болничното заведение, която в края на 2021 година е записала загуба в размер на 24,5 млн. лева „ Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години, като в края на финансовата 2017 година е регистрирана негативна стойност на личния капитал, оповестяват от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Въпреки това, в продължение на години не са подхванати съответни дейности и болничното заведение продължава да задлъжнява, допълват от ведомството. За финансовите 2017 година, 2018 година и 2019 година сдружението регистрира настоящи загуби – надлежно: -3416 хиляди лева, -1194 хиляди лева и -108 хиляди лева “, регистрираха от Министерство на здравеопазването.

Сред отговорностите на прокуриста са преразглеждане на всички контракти, показване на възстановителен проект, предоговоряне на задълженията на болничното заведение с кредиторите и усъвършенстване на приходите и разноските на болничното заведение. Осигуряването на спомагателни средства, нужни за рационализация на клиниките и за кадрово застраховане на болничното заведение, също са измежду главните задания на прокуриста.

„ Не всички разноски и контракти са правени по целенасоченост и вследствие на това болничното заведение е задлъжняла. В предишното са сключвани контракти с значителен гратисен интервал, който е в порядъка на 2-3 години, болничното заведение не дължи нищо и след това внезапно тези разноски би трябвало да се покриват “, сподели Милев.

По думите му болничното заведение не е в сериозно, само че е в предкритично финансово положение.

„ Това наложи към този момент да се търси форма на ръководство, като в болничното заведение влезе пълномощник и раздели ръководството на две елементи. От една страна е здравната активност, която продължава да си прави управлението, а от друга са финансовите потоци, които са в моите отговорности “, акцентира Милев.

По думите му отговорностите в „ Пирогов “ са настъпили през 2017 и 2018 година под управлението на проф. Балтов. Има и отчет, който демонстрира, че тези години болничното заведение стартира да се декапитализира. Именно там не е направено нищо, даже са подписани много рискови заеми за болничното заведение. Тези заеми не са чак толкоз неприятни, само че липсва финансовото обмисляне. Някой не си е направил сметката, че в един миг падежите по тези заеми ще се струпат едновременно и тогава има риск в това число и за заплащането на заплати. Такъв риск няма все още и все пак положение болничното заведение подвигна заплатите от месец май. Надяваме се и с нарастването на заплатите да върнем лекарите, които по една или друга причина са напуснали през последните 5 години ", сподели Милев.

Той е безапелационен, че едно лечебно заведение има по какъв начин да е на облага, стига да се ръководи добре.

„ Пирогов “ няма право да си избира пациентите, няма право да ги връща. Обслужва всеки и може да бъде на облага, стига да се ръководят вярно финансовите потоци. Ще има преструктуриране на заемите, защото те сега са няколко на брой към разнообразни банки. Те могат да бъдат предоговаряни и това ще е първото нещо, което ще се случи. Ще бъдат ориентирани към една банка, като ще се предоговори и лихвеният %, защото при някои от заемите % е 2,5 пъти по-висок от пазарния ", акцентира прокуристът.

Той сподели, че се надява подхванатите дейности да дадат резултат в идващите две-три години, като просрочените обвързване да се сведат до 1,5 млн. лева

Пламен Милев увери, че ще има средства за ремонт на обособените клиники, въпреки че финансовите разноски ще бъдат доста понижени.

Припомняме, че през вчерашния ден беше.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР