Въведената за частните задължения на физическите лица лесно ще бъде

...
Въведената за частните задължения на физическите лица лесно ще бъде
Коментари Харесай

10-годишната давност лесно може да се заобиколи

Въведената за частните отговорности на физическите лица елементарно ще бъде заобикаляна и няма да създаде значителен резултат, твърди в изявление за Mediapool арбитър Андрей Георгиев от Софийския областен съд. Според него доста по-добро решение на казуса с така наречен " безконечен дебитор " е въвеждането на персоналния банкрут в българското законодателство.

Съдия Георгиев, във вторник бе обнародвана поправката, с която у нас се вкарва 10-годишна безспорна отминалост за частните задължения на физическите лица. Какво значи тя на практика за хората, които имат просрочени заеми към банки, компании, родственици, мобилни оператори, комунални сдружения и т. н.? Как ще се ползва новата наредба?

Новата наредба, колкото и амбициозно да е декларирана, няма този обсег, който беше гръмко коментиран в медиите. Тя се ползва единствено за отговорности на физически лица, които не са търговци, и то единствено по контракти. Тоест, всички типове извъндоговорни отговорности, отговорности от непозволено увреждане, за прехрана и т. н. не са обхванати от тази наредба. За кредиторите смяната съгласно мен не води до кой знае какви последици, тъй като доста елементарно може да бъде заобиколена. Сигурен съм, че умелите кредитори – изключително комерсиалните и финансовите сдружения, ще намерят метод да създадат това. Необходимо е единствено да намерят длъжника или да си уговорят някакъв електронен метод за връчване, с цел да скапват контракта и към този момент да не бъдат обхванати от тази наредба.

Не разбирам. Длъжникът надали ще се съгласи да скапе контракта и да изпадне от обсега на новата наредба?

Длъжникът не е задължен да се съгласява с развалянето на един контракт. При несъблюдение договорът може да бъде негоден едностранно от постоянната страна, в тази ситуация – от кредитора. Именно по тази причина съгласно мен тази наредба за умелите кредитори няма да докара до нищо. Тя евентуално ще породи някакво утешение у длъжниците, тъй като теоретично би могла да ги избави от задълженията им. Лошото е, че тази наредба няма да оказва помощ толкоз на добросъвестния дебитор, който по силата на събитията не може да си заплати, а ще работи най-много за недобросъвестния, който успее да укрие допустимо най-дълго прихода си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР