Във вторник в Лондон започна делото срещу петимата българи, задържани

...
Във вторник в Лондон започна делото срещу петимата българи, задържани
Коментари Харесай

Делото за шпионаж на Острова: Вербуваните българи подготвяли отвличане

Във вторник в Лондон стартира делото против петимата българи, арестувани на Острова и упрекнати за шпионаж в интерес на Русия. Макар то да продължи рекордно малко и без подсъдимите да участват физически в правосъдната зала, въпреки всичко станаха известни някои детайли за техните професионални занимания. Беше обявено и кой се допуска, че е бил тяхна връзка с съветските секрети служби.

Делото се чака да бъде дълго и мъчно за отразяване от медиите. Вчера адвокатката на Орлин Русев, апетитен за главният мотор на групата, изиска делото да бъде засекретено. Съдията незабавно се обърна към публицистите и ги попита какво мислят те. Репортер на „ Гардиън ” каза, че публичният интерес ще пострада и публицистите във Англия са добре подготвени по какъв начин да излагат обстоятелствата, тъй че да не повлияят върху същността на процеса. Очаква се той да продължи до 2024 година, само че при избрани условия за медиите.

Сюжет с отвличането, който се прокрадна в изявление на прокурорката, беше доста коментиран. Журналистите се събраха и разискаха по какъв начин да бъде обявен, защото в процеса беше упоменато витиевато, че арестуваните са имали поръчка да следят обекти, които вероятно може да бъдат свързани с похищение.

Споменато бе и името на Ян Марсалек - един от хората, упрекнати за най-голямата финансова машинация в Германия. Твърди се, че той е бил връзката с съветските служби, само че не е обвинен по това дело и няма да бъде.  

Според прокуратурата главно 45-годишният Орлин Русев е ръководел цялата интервенция.

Вчера беше обявено повече и за двамата минимум известни по случая. Единият е 31-годишният Стоян Иванов, който в предишното е бил играч по смесени бойни изкуства. Другият забъркан е Ваня Габерова, управлявала салон за хубост в Западен Лондон.

Петимата се включиха в съвещанието от разнообразни затвори. Двете дами са в един затвор, само че останалите арестувани са на разнообразни места в Англия. Русев е в затвор с необикновен режим.

За Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се знае, че са живеели на фамилни начала. Те са и хората, които са взели участие в изборния развой, били са членове на секционни комисии. Местната българска общественост ги познавала добре, тъй като са водели и евтини курсове по британски език за наши сънародници, оповестява Нова тв.

Те ще бъдат упрекнати и ще има паралелни каузи за това, че са имали подправени документи за идентичност, както и техника за подправяне на документи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР