Във вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва

...
Във вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва
Коментари Харесай

Кой е Светлин Михайлов, който за втори път иска да оглави Софийския градски съд

Във вторник съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) би трябвало да избере всред двама претенденти новият ръководител на най-големия областен съд в страната - Софийския градски съд (СГС). Мястото се освободи след оставката на Калоян Топалов, който напусна и системата след близо две години на управителния пост. " Дневник " ще показа и двамата кандидати за поста, които се самопредложиха за него. На общото заседание на съдиите в средата на февруари, множеството гласове отидоха в поддръжка на Евгени Георгиев.
Днес " Дневник " напомня кой е Светлин Михайлов.

" Нима се надява да бъде определен "

Когато се разбра, че Светлин Михайлов се кандидатира още веднъж за ръководител на Софийския градски съд, мнозина повдигнаха вежди, а измежду правосъдните публицисти се чу репликата: " Нима се надява да бъде определен?! ". Утре Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет ще даде отговора. За разлика от другия претендент - Евгени Георгиев, името на Светлин Михайлов е фамозно в правосъдната система.

В концепцията, показана пред правосъдния съвет, като персонална мотивация за номинирането си, Михайлов написа:
" Постигнатите от мен като арбитър резултати в директната ми работа ми дават задоволително съображение, а и професионално самочувствие да аплайвам още веднъж за тази позиция "

Михайлов към този момент е оглавявал Софийски градски съд в интервала 2004 - 2009 година и след приключване на мандата му тогава се кандидатира още веднъж. Но не получи поддръжката на тогавашния състав на правосъдния съвет. Изборът се следеше от Европейската комисия, а мандатът на Михайлов стана прочут със кавги, нарушавания и странни решения.

Периодът на неговото ръководство може да се заключи най-добре с емблематичното изявление на тогавашния член на Висш съдебен съвет и настоящ арбитър от Конституционния съд Константин Пенчев от 2009 година, което неслучайно се цитира във всички писани до момента портрети на Михайлов: " Следя Софийски градски съд от 30 години, в никакъв случай не е имало толкоз абсурден мандат. Първият мандат бе неуспех за съда, втори мандат би бил срам. ", сподели тогава Пенчев.

Тогава за ръководител беше определен Георги Колев, който остана отпред на съда единствено година, преди да бъде определен за ръководител на Върховния административен съд, без да има опит за това. Преди това Михайлов го беше направил собствен заместител и началник на наказателното поделение на съда.

С Михайлов е обвързвана и кариерата на втората емблема на Софийски градски съд след него Владимира Янева. През 2006 година, когато съветът беше непрекъснато подложен на критика, че отсрочва провеждането на състезания за съдии в Софийски градски съд, ръководителят Михайлов избързва и показва по свое убеждение и с необявени критерии съдии от Софийския областен съд, които да преминат в горната инстанция.

 Светлин Михайлов към този момент е оглавявал най-големия областен съд
© Асен Тонев

Светлин Михайлов към този момент е оглавявал най-големия областен съд

Сред тях беше и точно Владимира Янева. А откакто през 2010 година Георги Колев прибързано освободи поста, с цел да отиде да управлява Върховен административен съд, Янева оглави съда - с недостигащ й съдийски стаж и с допускан спор на ползи по каузи, свързани с имуществени покупко-продажби на татко й. Негов кадър в Софийски градски съд, и то издигната до заместител на Янева - е и звездата на " инцидентното систематизиране " на делата Богдана Желявска.

Тази е единствено една от аргументите за чуденето по какъв начин и на какво разчита Михайлов, като се кандидатира още веднъж.
Мнозинството съдии в Софийски градски съд не поддържаха Светлин Михайлов на извършеното предходната седмица общо заседание. За него гласоподаваха 24 магистрати от 88 взели участие в гласуването. Мнението на общото заседание не е наложително за съвета, само че може да послужи за ориентир кой избират съдиите да ги ръководи.

Съдийската гилдия, която ще организира избора, се състои от 14 членове, т.е. избор се прави с осем гласа. Квотата на съдиите в колегията е шест души, плюс ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов стават 7. Магистрати споделиха, че считат за необикновено някой от тях да поддържа Михайлов.

Останалите 7 членове на колегията са квота на парламентарните партии - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Вероятно Михайлов разчита на тях.

Според магистрати, в случай че Михайлов бъде определен то най- значимият и огромният съд в страната още веднъж ще се върне към предишното му на обвързаности и решения на маса върху " бели покривки ". Кандидатирането на Светлин Михайлов може да се прочете и като борба за реституция на това време. Минало, от което в последните две години, съдът стартира да се отърсва.

Но едва ли това ще стане елементарно - с цел да бъде определен Михайлов, е належащо най-малко един кадровик от квотата на съдиите да натисне бутона за него, и то в случай че приемем, че всичките парламентарни избраници ще го поддържат. А компликациите идват и от това, че кадровиците ще би трябвало да кажат и за какво са създали тъкмо подобен избор.

Михайлов отхвърли да отговори на въпросите на " Дневник " преди избора, с претекст, че те изискват задълбочени отговори. Обеща да го направи, в случай че бъде определен за ръководител.

Един арбитър и един милион лв. спеставяния

 Периодът на неговото ръководство може да се заключи най-добре с емблематичното изявление на тогавашния член на Висш съдебен съвет и настоящ арбитър от Конституционния съд Константин Пенчев от 2009 година, което неслучайно се цитира във всички писани до момента портрети на Михайлов:
© Надежда Чипева, Капитал

Периодът на неговото ръководство може да се заключи най-добре с емблематичното изявление на тогавашния член на Висш съдебен съвет и настоящ арбитър от Конституционния съд Константин Пенчев от 2009 година, което неслучайно се цитира във всички писани до момента портрети на Михайлов: " Следя Софийски градски съд от 30 години, в никакъв случай не е имало то

Михайлов приключва право в Софийския университет " Св Климент Охридски " през 1991 година. Започва като младши арбитър в градския съд и кариерата му до момента минава само в правосъдната система. След като не беше определен за втори мандат, Михайлов продължи да бъде част от комерсиалното поделение на Софийски градски съд. В интервала 2011- 2016 е командирован в Софийския апелативен съд. В биографията си е записал, че владее доста добре съветски език - документално и говоримо, както и британски език - на работно равнище, след " сполучливо приключен курс 4Б на British counsil ".

От имуществената му декларация оказва се, че е икономисал над един милион лв.. Основанието за другите влогове, главно в евро, са покупко-продажби като продажба на парцел, обезщетение за непозволено увреждане, най-вече прехвърляния - от него на родителите, от родителите на него.

Според мнението на етичната комисия към съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за сегашния избор не се вижда тя да е направила задълбочена инспекция. Изброени са голям брой сигнали против Михайлов, написа в. " Капитал ".

Из ръководството на Светлин Михайлов

Един случай по времето на ръководството на Светлин Михайклов завоюва на Софийски градски съд интернационална отрицателна популярност - комерсиалното дело " Мавродийски ", напомня " Медиапул ". Заради него немският дипломат у нас тогава реагира яростно, а Мавродийски съди България. Става дума за кражба на компанията - " Роял център ", добита от друга компания без знанието на притежателите наследник и татко Мавродийски, като бащата е немски жител.

Двамата – надлежно шеф и съучастник, са изключени от другия съучастник на общо заседание, за което те не знаят. Кражбата е осъществена посредством изпращане на недействителен адрес от съдията Димана Йосифова (съдия от градския съд) на всичките седем нотариални предложения, макар връщането на писмата с уведомление, че лицето на живее там. Димана Йосифова освен не получи наказване, само че след един мандат като контрольор бе командирована като арбитър във Върховен административен съд от Георги Колев.

Още един от скандалните случаи в мандата на Светлин Михайлов, разказан във в. " Капитал " е и делото за банкрута на " Кремиковци " е заведено по искане на сдружението заемодател " Пещоремонт АД " и още няколко компании. Докато е висящо, бащата на арбитър Светлин Михайлов – Велко Михайлов придобива 49,05 % от акциите. Това става след серия от характерни покупко-продажби свързани с цената на акциите, при които тя пада 10 пъти и тогава бащата ги купува, открива по-късно Комисията за финансов контрол.

На 8 май 2008 година акциите са продадени от Велко Михайлов с облага от 84 000 лв.. Няколко месеца по-късно Светлин Михайлов персонално се ангажира с делото и управлява първото заседание на кредиторите. Тогава и назначава Анна Миленкова за втори синдик, макар че кредиторите в " Кремиковци " с гласоподаване са определили различен. Решението му е анулирано като нелегално от Софийския апелативен съд.

Светлин Михайлов в нито един миг не счита за належащо да заявява спор на ползи и да си направи отказ, както го задължава Етичният кодекс на българските магистрати.

" Имам житейския и професионален опит като човек и арбитър, с цел да се изправя през днешния ден пред вас (концепцията е до Висш съдебен съвет - бел.ред.) и да заявя готовността си да застана отпред на институцията Софийски градски съд. Една идея, колкото и да е построена от положителни планове, не може да бъде осъществена от един човек. Затова е нужен екип от положителни съидейници и експерти. Но и добър административен управител, който освен желае и може да е мотор на смяната, само че и да може да поеме отговорността за своите на сътрудниците дейности. Затова е пръв измежду равни ", приключва концепцията си Михайлов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР