Във вторник от Разград до София ще бъде транспортирана 12-годишна

...
Във вторник от Разград до София ще бъде транспортирана 12-годишна
Коментари Харесай

Транспортират бременна лъвица от Разград в София

Във вторник от Разград до София ще бъде превозена 12-годишна бременна лъвица и нейният сътрудник , оповестиха от " Четири лапи ".

Бременната лъвица се споделя Рая. При предходния обзор на огромната котка ветеринарите откриват, че тя е в напреднала бременност. Това се удостоверява и от обзор с ехограф. Очаква се дребното лъвче да се роди в края на актуалната или при започване на идната 2018 година.

Поради напредналата възраст на Рая обаче, тя ще бъде превозена в столичния зоопарк, като грижите за нея ще бъдат поети от " Четири лапи ". Заедно с нея в София ще пристигна и нейният сътрудник Хектор.

Транспортирането се постанова и поради това, че лъвицата е в несигурно здравословно положение , както и поради неналичието на подобаващи условия за раждане и развъждане на дребни лъвчета в Разград.

Във вторник в 8:00 животните ще бъдат упоени и натоварени на кола за спешна помощ за диви животни, с която ще бъдат превозени до столичния зоопарк. Там към този момент са готови две обособени заграждения за Рая и Хектор, с цел да може когато настъпи раждането Рая, тя да бъде отделена.

 Лекуват в София болен лъв от Разград
Лекуват в София болен лъв от Разград

Лъвът беше пренесен със профилиран превоз и лекарски грижи

Рая е родена в зоопарка в Разград през 2005 година и продадена на русенски предприемач малко по-късно. След влизане в действие на Закона за отбрана на животните през 2008 година и налагането на възбрана частни лица да отглеждат огромни котки, Рая е върната в зоокъта в Разград, където е употребена за разплод.

За положението на животните по време на пътуването ще се грижи екип от опитни ветеринарни лекари, управителен от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков. Очаква се животните да дойдат в София към 15 ч.

От " Четири лапи " напомнят, че при започване на ноември организацията подписа съглашение с Община Разград за помощ и намиране на дом на пет от седемте лъва от нелицензирания зоокът в града, за които общината не може да се погрижи. В края на предишния месец експерти от интернационалната организация бяха в Разград, с цел да извършат цялостни медицински проучвания на настанените в зоокъта лъвове и вазектомия на мъжките, с цел да се спре безконтролното и непрофесионално отглеждане на тези животни. Съгласно съглашението с общината, с изключение на за Рая, Хектор и Асен, " Четири лапи " ще се погрижи и за дребните Терез и Масуд, които бяха родени при започване на септември и изоставени от майка им незабавно след раждането. В момента за тях се строи особено заграждение в избавителния център за огромни котки Фелида в Холандия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР