Във вторник Европейският парламент прие нови правила, насърчаващи потребителите да

...
Във вторник Европейският парламент прие нови правила, насърчаващи потребителите да
Коментари Харесай

ЕП прие нови мерки за подкрепа на потребителите в ремонта на уреди

Във вторник Европейският парламент одобри нови правила, насърчаващи потребителите да избират корекция вместо подмяна на уредите си . С цел одобряване на правото на ремонт и понижаване на въздействието на всеобщото ползване върху околната среда, предлагането получи поддръжката на 590 гласа " за ", при 15 " срещу " и 15 " въздържал се ".

Според новите правила, продавачите ще бъдат задължени да дават преимущество на ремонта пред замяната по време на гаранционния интервал , в случай че този развой е неосъществим или неуместен за потребителя. Гаранцията ще бъде удължена с една година след сполучлив ремонт . Потребителите ще имат право да изискват ремонт на уреди като перални машини, прахосмукачки, смарт телефони и колела и след приключване на гаранцията.

За да създадат ремонтите по-достъпни, членовете на Екологичен потенциал оферират производителите да дават заместващи устройства по време на ремонт и да подкрепят самостоятелните сервизи. Национални онлайн платформи ще бъдат основани, помагайки на потребителите да намерят елементарно сервизи и продавачи на актуализирани артикули наоколо до тях.

Отпадъците от изхвърлянето на артикули, които могат да бъдат ремонтирани, оказват съществено влияние върху околната среда.

Според Европейската комисия, всяка година в Европейски Съюз се генерират 261 милиона тона CO₂-еквивалентни излъчвания, добиват се 30 милиона тона запаси, и се изхвърлят 35 милиона тона боклуци . Изследвания демонстрират, че 77% от жителите на Европейски Съюз избират ремонт пред закупуването на нова стока.

Докладчикът Рене Репази от Германия означи, че този ход дава отговор на настояванията на жителите и акцентира значимостта на поддръжката за самостоятелните сервизи. Преговорите със Съвета са планувани за декември.
 Европейска комисия удължи подпомагането на земеделците поради войната в Украйна средата на 2024 година
Европейска комисия удължи подпомагането на земеделците поради войната в Украйна средата на 2024 година

Таванът на помощта се усилва до 280 000 евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР