Във вторник Държавният департамент на САЩ отличи Николай Стайков и още

...
Във вторник Държавният департамент на САЩ отличи Николай Стайков и още
Коментари Харесай

Николай Стайков, за когото делото КТБ е пропуснат шанс за изчистване на политиката и медиите

Във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати отличи Николай Стайков и още 11 души от целия свят за водачество, кураж, откриване, попречване и битка против корупцията. Той е икономист по обучение, дълготраен стопански публицист и редактор по специалност и съосновател на Антикорупционния фонд.

Николай Стайков стартира да се занимава с публицистика през 1997 година „ Купувах си в. „ Капитал “, с цел да си диря работа. Бяха гладни времена и родителите от провинцията не можеха да ме устоят финансово. В един миг видях, че във вестника търсят хора. Пуснах си автобиографията и по този начин от икономист се насочих към публицист “, сподели Стайков за Свободна Европа .

Още първоначално се насочва към икономическата и проверяващата публицистика. „ За мен проверяващата публицистика е най-сладкото и най-интересното “, сподели Стайков.

Освен публицист Николай Стайков е и цивилен деятел и създател на Антикорупционния фонд . През 2013 година основава плана NoOresharski.com . Сайтът поражда като гражданска медия, която има за цел да противодейства на опитите на кабинета на Пламен Орешарски да дезинформира обществото и да употребява митингите.

Тогава разгласих едно следствие за офшорните връзки на Делян Пеевски , което по-късно беше допълнено от Мария Цънцарова и излъчено по БТВ. „ Много необичайно, че не беше припомнено това следствие в този момент, при включването на Пеевски в листата на глобените лица по закона „ Магнитски “.

През 2013-2014 година тандемът сред банкера Цветан Василев и политика Делян Пеевски е към момента мощен. „ Василев и Пеевски командваха и влияеха на един забележим и на един още по-голям, незабележим кръг от медии, в това число и на национални частни малките екрани. Те имаха политически план, който взе 14 % от гласовете на парламентарните избори. Изобщо това беше върха в една илюстрация на превзетата страна. С пари на вложителите в КТБ се купуваше всичко “, споделя Стайков.

Това стимулира Стайков и група от публицисти, деятели и адвокати през 2014 година да внесат в прокуратурата сигнал за „ проведена незаконна група “ към Делян Пеевски, Цветан Василев и близкия до тях някогашен ефирен водещ и политик Николай Бареков. „ Решихме, че би трябвало да действаме на институционално равнище поради всичко това, което се случваше в страната към оня миг. Така стартира следствието по КТБ “, споделя Стайков.

През 2017 година Стайков е един от съоснователите на Антикорупционния фонд. „ Организацията, която създадохме се отличава от медиите по това, че под един покрив има юридически екип и проверяващи публицисти, които работят дружно “.

Един от последните планове на Николай Стайков е поредицата „ Осемте джуджета “ , която споделя за скица за изземване на бизнеси с присъединяване на някогашни и сегашни представители на прокуратурата.

„ Имахме единствено един източник на информация. Моментът, в който взехме решение да го създадем беше, когато видяхме в Търговския указател, че фактически има запори на името на Любена Петрова . Аз до този миг го одобрявах единствено като един кино роман “, сподели Стайков.

на протестиращите от организацията „ План Б “ в отбрана на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. „ Тя, с три милиона лв. запор върху активи, които може би костват и повече. Тогава към този момент разбрахме, че това е истина “, сподели Стайков.

В хода на следствието. На персоналния телефон на журналиста са се обаждали хора с разнообразни телефонни номера с въпроса „ Погребална организация Стайкови ли е? “. Домът му беше атакуван от вандали.

Според Николай Стайков делото КТБ е един пропуснат късмет за изчистване и на политиката, и на медиите. „ За страдание той в действителност беше изтърван. Видяхме противоположното. Видяхме грабването на листата с евентуални очевидци, който в един миг се трансформира в лист на дейни поддръжници на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор “, сподели Стайков.

„ В момента подсъдимите са едни чиновници на Цветан Василев, с изключение на самия Василев, които знаят за тази далавери, които са се случвали на доста по-високо равнище единствено, в случай че имали шанса да седнат на някой никулденски прием до някой от шефовете. Те не знаят за тези неща и това си проличава от документите, която анализирахме през 2018 година “, сподели Стайков.

Според него по делото за банкрута на КТБ ще има дребни присъди и то не на същинските виновници. „ В делото КТБ има трима или четирима министър председатели, които би трябвало да бъдат разпитани и двама президенти за хубост, само че ги има. Тези трима или четирима министър председатели са хората, които са взимали избрани решения “, сподели Стайков.

„ Това би било един извънредно противен диалог за тях. Като първият въпрос във всеки един разпит по делото КТБ е: от кое място познавате Цветан Василев, от кой момент и какви са били вашите връзки. Това е доста неуместен въпрос за Делян Пеевски, това е неуместен въпрос за доста министри на Борисов, за самия Борисов също е доста неуместен въпрос “, сподели Стайков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР