Във вторник Борис Бонев от Спаси София обяви намеренията си

...
Във вторник Борис Бонев от Спаси София обяви намеренията си
Коментари Харесай

"Спаси София" влязоха в състезанието за управление на града

Във вторник Борис Бонев от " Спаси София " разгласи желанията си да стане кмет на столицата и показа предизборната стратегия " План за София ".

" Доказахме, че имаме смелостта, силите и знанията да тръгнем по пътя на смяната. Не се отказахме, когато ни подлагаха на критика кафяви медии, хора с прякори и самата власт. Кандидатурата ми е смела, само че разумна крачка напред ". С тези думи Борис Бонев, един от създателите на " Спаси София ", публично влезе в борбата за кмет на столицата.

Бонев беше чакана кандидатура, откакто в последните месеци неправителствената организация ускори съществено рецензиите си към актуалното ръководство на града и стана ясно, че те не виждат по какъв начин София може да се развива под управлението на Йорданка Фандъкова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Той посочи пред залата с пристигнали да го поддържат хора, че през последните години в града се следи рецесия освен на визията, само че и на ръководството. Екипът зад него е подготвил подробна стратегия, разказана в уебсайт със заглавие " План за София ", която съдържа 500 съответни ограничения в общо 15 проблематични сфери.

Приоритетите, които си слагат Бонев и организацията, са три: чист и спретнат град, който е пристъпен и обвързван, многолюден и достоверен.

30-годишният претендент ще бъде повдигнат от предприемчив комитет, а не от политическа групировка, тъй като държи на самостоятелната си кандидатура. Според " Дневник " той не е отрекъл да е преговарял с " Демократична България ", с която са близки по хрумвания, само че е декларирал, че е бил издирван от партии и отдясно, и отляво.

Какви са предложенията

В проекта са заложени няколко хрумвания за оправянето с актуалните проблеми: да вземем за пример практиката " ремонт на ремонта ", презастрояването, неналичието на резистентен превоз и мръсният въздух. Някои от тях са работещи, други не.

Някои от по-бързите хрумвания са въвеждането на електронен билет и интермодални терминали, безвредни велотрасета и система за наемане на колела.

Една по-амбициозна цел пък е построяването на цялостен нов квартал в северна София с добре развита инфраструктура, с цел да може да се балансира развиването на другите региони. " Южна София през годините концентрира вложения и се презастроява. В същото време в северни квартали като " Левски ", " Орландовци " и " Обеля " няма свежи вложения, а строителството на изчезналата инфраструктура и ремонтите на съществуващата се проточват във времето ", написа в проекта. По този метод би се избегнало презастрояването в някои остарели квартали, а в това време северният регион би се развил.

Това е остаряла концепция, която от дълго време би трябвало да се случи в София, само че тя изисква доста предварителни вложения на общинско равнище, за които ще се наложи евентуално тегленето на дълг или държавно финансиране.

Друга от концепциите им също е от дълго време наложителна: извеждане на директното придвижване от историческия градски център. Това ще стане допустимо при построяването на южния и северния градски кръг - бул. " Тодор Каблешков " и подземният Северен обход под бул. " Сливница ", пл. " Сточна гара " и бул. " Ситняково ", показват от организацията.

Предложение има и за най-набъбващия и забележим проблем на София от единия до другия край - този с паркирането. Идеята е да се изградят подземни и многоетажни гаражи в центъра, да се асфалтират съществуващите и да се прибавят монтажни паркинги в кварталите. Това ще стане върху местоположения под огромни площади и в границите на общински и държавни терени, които да обезпечат нови паркоместа с минимални разноски. Зоните за платено паркиране ще бъдат реорганизирани, тъй че централните градски улици да бъдат по-проходими.

И за публичните поръчки

Някои други хрумвания обаче ще са по-сложни и може би невъзможни. " Спаси София " предлага да се изготви черен лист на компаниите, които не извършват своите отговорности за качествени поправки в сходство с Европейска инструкция 2014/24/ЕС. По този метод при " прегрешения " те няма да имат право да вземат участие повече в публични поръчки и да правят ремонтни действия в столицата. Това ще се сблъска с няколко казуса: първият са вероятни наказания от Европейски Съюз за непозволено ограничение на активност, вторият е елементарният факт, че компания може да бъде елементарно пререгистрирана и по този метод да изпадне от черния лист, а третият - че тези забрани елементарно могат да бъдат преодолени с подзипълнители.

Цялата тази скица желае в действителност нещо друго: смяна в логиката на предоставяне на публични поръчки и изваждането им от авансово подредени схеми за даден реализатор. Това апропо може да бъде забелязано като поръчка в друго заричане на " Спаси София ": всеобхватна промяна на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) след цялостен одит.

Оптимизация на общинските разноски

" Спаси София " планува оптимизация на разноските на общината и нейните структури. Предвижда се и актуализира на администрацията, с цел да се понижат непотребните звена и инфраструктури. " Неефективните разноски ще намалеят в допълнение след промяна на ЦГМ, Столичния инспекторат и общинските лечебни заведения и пазари ".

" Ще стартираме разговор с специалисти, организации, заинтригувани страни и бизнеса за плавна актуализация на част от локалните такси във връзка с разрешенията за градеж и тротоарното право. Бизнес общността е подготвена да внася в общинския бюджет повече средства, само че желае в подмяна добра градска и капиталова среда ", написа в проекта.

Голямото им заричане е " нов, транспарантен и приобщаващ " метод на оформяне на целите и разпредление на средствата, който да стартира още през лятото на настоящата година и ще иницира основаването на цивилен бюджет по сходство на други европейски градове.

С кого?

Интересен въпрос обаче е по какъв начин " Спаси София " би въвела всички тези свои обещания, поради че мъчно ще завоюва болшинство. Също по този начин с кого би се коалирала и за кои от целите си е въпрос, на който занапред Бонев и компания ще би трябвало да отговорят.

Като гражданска организация " Спаси София " не може да взе участие в изборите със своя листа от общински съветници. Затова се планува всеки техен претендент за общински консултант да се яви като самостоятелен на локалните избори на 27 октомври. Според Бонев обаче един кмет може да се оправи и без общински съветници, в случай че разчита на професионален екип.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР