Във вторник - 5 септември, номинираната за еврокомисар Илиана Иванова

...
Във вторник - 5 септември, номинираната за еврокомисар Илиана Иванова
Коментари Харесай

Илиана Иванова - бъдещият еврокомисар с портфейл от 120 милиарда евро

Във вторник - 5 септември, номинираната за еврокомисар Илиана Иванова ще бъде изслушана пред комисиите по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета и обучение в Европейския парламент. Тя към този момент отговори документално на въпросите и упованията са процедурата по избора ѝ да премине безпрепятствено и без разтърсвания.

Илиана Иванова ще заеме овакантения пост от Мария Габриел, която напусна Европейската комисия през май, с цел да бъде претендент за министър председател на ГЕРБ-СДС.  Впоследствие стана вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на акад. Николай Денков. Двамата ще са министър председатели на ротационен принцип през 9 месеца. Така напролет на 2024 година Мария Габриел би трябвало да е отпред на държавното управление на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ).

Илиана Иванова ще е еврокомисар няколко месеца, тъй като напролет на 2024 година ще има избори за нов Европейски парламент. Тя ще довърши ресора на Габриел, която отговаряше за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и младежта.

Ако имаше конспирация към избора какъв да е бъдещият български еврокомисар, тя беше вътрешна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заложи на " жена, добре позната в Брюксел и способена ". В същото време ПП-ДБ избраха мъж без опит в европейските институции - някогашният министър на нововъведенията Даниел Лорер.

Правителството изпрати и двете кандидатури, оставяйки на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да реши алтернативата - той или тя. Фон дер Лайен избра Илиана Иванова поради забележителния ѝ опит в европейските институции и тъй като е жена, с цел да се резервира паритета сред двата пола в Европейска комисия.

Екипът на фон дер Лайен стартира да се разпада година преди изборите през 2024 година Освен овакантения пост от Габриел, неотдавна и двамата ѝ заместници - Франс Тимерманс - комисар по въпросите на климата, и Маргрете Вестагер - комисар по конкуренцията, също се отдръпнаха. Тимерманс ще се опита да стане министър председател на Нидерландия на идните избори, а датчанката Вестагер да оглави Европейската капиталова банка.

Процедура по чуване
По тази причина упованията са Илиана Иванова да няма проблеми при чуването си във вторник пред двете парламентарни комисии по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета и обучение. Предвижда се още същият ден те ще дадат оценка и предложение дали да бъде призната или отхвърлена кандидатурата ѝ.

На идващият ден (6 септември) съветът на ръководителите на комисии в Европейския парламент ще направи своята оценка въз основата на предложенията на двете комисии.

След това председателският съвет, който се състои от ръководителя на Европейския парламент и от ръководителите на политическите групи, ще вземе решение дали да разгласи чуването за завършило и да разгласи датата за гласоподаване в пленарна зала.

Ако решението на председателския съвет е позитивно, гласуването на кандидатурата на Илияна Иванова в пленарна зала е планувано за 12 септември.

Портфейл за 120 милиарда евро
" За мен е чест, че ръководителят Фон дер Лайен ми разпорежда портфейла за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта заради стратегическото му значение за общото ни бъдеще в Европейския съюз ", споделя в писмените си отговори до двете комисии Илиана Иванова.

Отбелязва, че заема поста през последната година от мандата, и едвам няколко месеца преди изборите за Европейски парламент. Гарантира допустимо най-гладко съдействие сред Еврокомисията, Европарламента и другите институции.

Илиана Иванова ще ръководи портфейл с общ финансов пакет от над 120 милиарда евро през сегашния програмен интервал.

Като първи приоритет тя показва запазването на позицията на Европа като международен водач в региона на науката, научните проучвания и нововъведенията, както и сполучливото осъществяване на " Хоризонт Европа ".

Илиана Иванова дава обещание още да работи за осъществяването на Европейския зелен пакт, цифровия преход, новия европейски " Баухаус ".

По най-голямата стратегия " Хоризонт Европа ", с бюджет от 34 милиарда евро, Иванова е наясно, че парите не стигат за всички импортирани висококачествени новаторски и научни проучвания, само че дава обещание да притегли спомагателни средства от други стратегии на Европейски Съюз,
национални или частни източници. Една от опциите е прекачване на средства от фондовете за доближаване - до 5% от страните членки, като до момента две страни са планували да създадат това.

Тя дава обещание да концентрира напъните си върху привличането на гении и намаляването на приключването на мозъци. " Амбицията ми е нашият континент да продължи да бъде прелъстителен за осъществяване на високи научни проучвания и нововъведения на всички места ", споделя Иванова.

Тя ще концентрира напъните си и в основаването на " районни иновационни долини ", които да предизвикват съдействието сред повече и по-малко напреднали страни в Европейски Съюз с акцент върху предпочитаните области, които са от основно значение за конкурентоспособността на Европа.

Илиана Иванова поддържа уговорката за заделяне на 35 % от бюджета на " Хоризонт
Европа " за дейности в региона на климата. Ще продължи и работата по асоциирането на страни отвън Европейски Съюз към тази стратегия. Амбицията е до края на мандата на комисията към програмата да се включат Нова Зеландия, Канада, Южна Корея и Япония, както и да продължи диалозите с Англия и да стартира с Швейцария.

В портфейла на Иванова са и фондове по политиката на доближаване в размер на 43 милиарда евро за вложения в научни проучвания и нововъведения, както и 48 милиарда евро по Механизмът за възобновяване и резистентност.

Обещава да продължи сполучливата програмата " Творческа Европа ", която дава забележителна поддръжка от 2.44 милиарда евро за всички браншове на културата до 2027 година Средствата са за поддръжка на културни мрежи, платформи и планове за съдействие, схемата за подвижност " Културата движи Европа " (Culture Moves Europe), Европейските столици на културата, премиите за просвета, Знака за европейско завещание, новата самодейност - Ден на европейските създатели.

Коя е Илиана Иванова?
Според авансово оповестения дневен ред Европарламентът би трябвало да гласоподава утвърждението на кандидатурата на Илиана Иванова на 12 септември - два дни преди да навърши 48 години.

Родена е в Стара Загора, където приключва езиковата гимназия " Ромен Ролан ". През 1999 година пази магистратура по Международни стопански връзки в Икономически университет във Варна. През 2004 година придобива магистърска степен и по интернационален мениджмънт в Университета " Тъндърбърд “ в Аризона, Съединени американски щати.

Професионалният ѝ път стартира през 1999 година като координатор за интернационалните финансови институции в Министерство на земеделието и храните, като заема тази служба до 2002 година В интервала 2004 - 2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, Съединени американски щати.

Прибира се, с цел да се впусне в политиката, като член на ГЕРБ. През 2007 става общински консултант в Столичния общински съвет. Две години по-късно - през 2009 година, към този момент е евродепутат. Избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен надзор, като остава на поста до края на 2012 година

От 1 януари 2013 година Илиана Иванова става член на Европейската счете палата. От 21 септември 2016 година е началник на Одитен състав II, профилиран в региона на политика " Инвестиции за доближаване, напредък и приобщаване ".

От 2022 година досега Иванова е ръководител на Комитета за надзор на качеството в Европейската счете палата. Тя е виновен докладчик за одити в региона за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката претовареност, самодейността Индустрия 4.0 и цифровите нововъведения в Европа. Председател е на Комитета за надзор на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възобновяване и резистентност. Владее британски, френски, немски и съветски език.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР