„Във всяка динамична ситуация няма как езикът да не отразява

...
„Във всяка динамична ситуация няма как езикът да не отразява
Коментари Харесай

Езиковата агресия никога не е водела до успешна стратегия в общуването, посочи доц. Владислав Миланов

„ Във всяка динамична обстановка няма по какъв начин езикът да не отразява динамичността в страстите. В последните дни сме очевидци на мощно маркирана лексика, която показва страстите и на протестиращите, и на ръководещите. Това е обикновено “. Това сподели пред БНР доцент Владислав Миланов, лингвист и учител в Софийския университет.

По думите му през последните 20 години в политическата тирада се наложи диалект , в който доминира нагрубяването, фамилиарното послание, неизслушването, преекспонирането. „ Лесно предадохме високата езикова просвета “, акцентира той.

Младите хора са отвън клишето, те са непринудени и естествени , тъкмо формулират мислите и посланията си. В последните години се наслушахме на клишета... Това, което митингите декларират като откровеност и смяна, контрастира с крайния политически цинизъм. Никой политик не трябва да си разрешава да наскърбява, да нагрубява, да подценява ... Зад циничните думи стои цинична персона. Езиковата експанзия в никакъв случай не е водела до сполучлива тактика в общуването “, добави доцент Миланов.

Езиковедът разясни, че единствено посредством силата на думите може да се откри общ звук .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР