Във всички държави от ЕС, 1 от 3 жени над

...
Във всички държави от ЕС, 1 от 3 жени над
Коментари Харесай

Комисар Вера Йоурова: Всяка трета европейка е обект на насилие

Във всички страни от Европейски Съюз, 1 от 3 дами над 15 години, става обект на принуждение в една или друга форма. Това сподели Вера Йоурова, европейски комисар по правораздаване, консуматори и равнопоставеност сред половете, на полемика в София.

„ Аз бях в България в края на предходната година, тъкмо в седмицата, в която в българския Парламент се водеше спор за Истанбулската спогодба. На пътя ми назад към Брюксел се замислих, че би трябвало да има някакво неразбирателство, както и че би трябвало да дойда тук, с цел да схвана за какво хората са толкоз сериозни към Истанбулската спогодба и може би да им обясня за какво съгласно мен конвенцията е практична и, че задачата й е да подкрепи дамите и децата, които са жертви на принуждение “, добави още тя.

Нещата не са се трансформирали доста в последните години, тъй че съгласно мен би трябвало да обединим старания и да вземем ограничения, с цел да заличим този проблем. Трябва да помогнем освен на дамите, само че и на децата, да не бъдат жертви на принуждение, сподели Йоурова.

Можем да работим с разнообразни организации, които се занимават с дами и деца, жертви на принуждение, тъй като имаме един общ зложелател – убеждението на обществото към нас, че насилието против дамите е нещо обикновено и толерирано. Това е стереотипно мислене, което не оказва помощ. Всеки път, когато приказвам с мъж по тематиката, постоянно споделяме идентични разбирания. Но за мъжете е значимо да си показват какво ще стане в случай че сходно принуждение е упражнено върху техните дъщери. Това е преломен миг, тъй като всеки мъж, без значение от убежденията си дава отговор, че не би желал щерка му да става жертва на принуждение “, посочи еврокомисарят.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР