Ако погледнем средствата за здраве през последните години, те са

...
Ако погледнем средствата за здраве през последните години, те са
Коментари Харесай

Д-р Николай Болтаджиев предлага генерална реформа в НЗОК по примера на Холандия

Ако погледнем средствата за здраве през последните години, те са се удвоили. Статистическите индикатори за последните 10 години не са мръднали. Това се дължи на неприятната система на опазване на здравето. Това съобщи членът на надзорния съвет на НЗОК доктор Николай Болтаджиев в предаването „ Лице в лице ” по БТВ.

По думите му след рухването на комунизма в края на 90-те години се е копирал един добър модел. „ Заложи се на една здравноосигурителна система, която бе доста добра, само че се е разви в неправилна посока. Наблюдаваме свръхадминистриране, свръхразпределение на финансите по бюджетен метод, НЗОК е един монопол, който е одържавен и се употребява като политически инструмент. Тя беше замислена като една взаимоспомагателна каса с интерес да покрива лекуването на здравно обезпечените и да се ръководи от тях ”, изясни той.

Според него решението е коренна промяна и демонополизация на Касата по образеца на Холандия. „ Либерализация на здравните услуги, основаване на съответни правила и правила за осъществяване на активността, конкурентни здравни каси и лечебни заведения. Болничното лекуване е стопанска активност и лечебните заведения би трябвало да се развиват като икономически сдружения – това са европейски правила ”, изброи доктор Николай Болтаджиев.

„ Вече има политизация и в самите лечебни заведения. Това се вижда и в абсурда с „ Пирогов ”. Чуваме за държавни лечебни заведения, чиито действия са покрити от НЗОК. Много значимо е да има конкуренция сред здравни каси. Монополът на НЗОК е комфортен на политиците, тъй като това е въздействие и власт ”, разясни доктор Болтаджиев.

„ До 2014 година нямаше предели на лечебните заведения. Тогава оставаха по 800 млн. лв., които оставаха в Касата и се натрупваха. Трябва да се промени системата – веднъж контролът, веднъж организацията на работата. Има потребност от сериозна промяна. Основният претекст на хората, които не желаят промяна, е че ще има потребност от по-голяма администрация и повече разноски ”, сподели още членът на надзорния съвет на НЗОК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР