Във всеки дом трябва да има поне по няколко бурканчета

...
Във всеки дом трябва да има поне по няколко бурканчета
Коментари Харесай

Боров мел (Мед от борови връхчета)

Във всеки дом би трябвало да има най-малко по няколко бурканчета домакински Боров мед, пригответе си и вие по тази рецепта

Необходими Продукти

● борови връхчета - 100 бр., от бял бор Pinus sylvestris
● кафява захар - 1 кг
● вода - 2 л изворна или филтрирана
● лимонена киселина - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Важно предписание за събиране на връхчета от бял бор е, че те се набират от долната или странична част от дървото. Не късаме върховете, с цел да не нарушим растежа на дървото! Природата е великодушна, само че би трябвало да я пазим и ценим!

Набраните връхчета би трябвало да са с дължина 3-4 см. Можете да употребявате ръкавици, с цел да не полепнете със смола.

Не измивам боровите връхчета, тъй като те са набрани от чиста планинска околност. По тях е полепнал пчелен прашец, който е потребен и е чудесна добавка към боровия сироп.

Поставяме връхчетата в емайлиран съд и ги заливаме със студена вода.

Кипваме течността на мощен огън за 20 минути, след което понижаваме температурата на умерена.

Течността къкри, без да завира, до момента в който остане на половина. Оставяме я за едно денонощие. На идващия ден прецеждаме течността.

На литър течност прибавяме кг захар.

Поставяме съда на котлона и варим сиропа на доста муден огън. Течността се изпарява постепенно, без да завира, с цел да запазим скъпите ѝ свойства.

Гъстотата на сиропа ревизираме върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се стича или лъжицата образува пътека, боровият мед е подготвен.

Прибавяме лъжица лимонена киселина и след 5-7 минути отстраняваме съда от котлона.

Бурканите е добре да държим на топло до котлона. Наливаме в тях горещия мед от борови връхчета. Затваряме с нови капачки и обръщаме бурканчетата. Покривам ги с мека покривка, с цел да изстиват постепенно.

Съхраняваме на мрачно и ветровито място.

Лечебно деяние на боровия мел: Прилага се при бронхити, ангина, туберкулоза, при настинка и настинки (за инхалации и масажи при деца), ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Приложението е противовъзпалително, отхрачващо, смекчаващо лигавиците деяние, уголемява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур.

Лечебният резултат се дължи основно на етеричното масло в смолите на растението.

Да ви е сладко и бъдете здрави!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР