Във времето, в което живеем, все повече хора търсят алтернатива

...
Във времето, в което живеем, все повече хора търсят алтернатива
Коментари Харесай

Тайните на ароматерапията и как да я използваме ефективно в нашето ежедневие

Във времето, в което живеем, от ден на ден хора търсят опция на лечението на разнообразни болести, предварителната защита от такива и поддържането на здрав имунитет за по-дълго време. За страдание няма сигурна „ рецепта “ по какъв начин да се предпазим от разнообразни заболявания, само че за сметка на това има доста способи, посредством които можем да облекчим, а от време на време даже да стопираме в зародиш развиването на някоя бактерия или вирус в нашия организъм.

Един от методите да се реализира всичко това е ароматерапията. Това е цяла просвета, която несъмнено пази в себе си някои изпитани способи за лекуване и предварителна защита на доста заболявания. Правилното ѝ и постоянно потребление може да докара до по-здрава имунна система и то за доста по-дълъг интервал от нормално. А кой не желае тъкмо това? А на скептиците по тази тематика мога да кажа, че избирам да вдишам лавандула, да си намажа челото с мента или друго сходно, от едвам пия куп медикаменти непрекъснато (с уточнението, че въпреки всичко не трябва да отхвърляме медицината, когато това се налага).

Ароматерапията може да се преглежда като съпътстващо покачване на имунитета след боледуване, подсилване на тялото и предварителна защита най-малко от по-леките заболявания. Нейните благотворни въздействия върху човешкия организъм са доказвани неведнъж.

Какво се крие зад „ ароматерапията “ и от по кое време датира тя?

Още от дълбока античност хората са разкрили множеството потребни свойства на разнообразни билки и етерични масла и доста ловко са ги ползвали в медицината и фармацията.

Ароматерапията е изцяло лечебно лекуване, което употребява естествени растителни екстракти, известни като етерични масла, за поощряване на здравето и благосъстоянието. Тези етерични масла се извличат от разнообразни елементи на растения, като цветя, листа, стъбла, корени или кора, и се счита, че имат лечебни свойства, които могат да повлияят позитивно на физическото, прочувственото и психическото здраве на индивида.

Практиката на ароматерапията датира от хиляди години, с дълбоки корени в антични цивилизации като тази на Египет, Китай, Индия и Гърция. В античен Египет ароматните масла са били употребявани в религиозни ритуали, практики за балсамиране и като медикаменти за разнообразни болести. По сходен метод в античен Китай и Индия ароматните растения са били ценени поради техните лечебни свойства и са били употребявани в обичайни лечебни системи като Аюрведа и обичайна китайска медицина.

Съвременната процедура на ароматерапия стартира да се появява при започване на 20 век с работата на френския химик Рене-Морис Гатефосе. През 1928 година той инцидентно открива лечебните свойства на лавандуловото масло, когато го употребява за лекуване на изгаряне на ръката си. Това изобретение го подтиква да изследва в допълнение лечебния капацитет на етеричните масла, което води до публикуването на книгата му „ Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales “ през 1937 година

Оттогава ароматерапията придобива известност като спомагателна и различна терапия за необятен набор от здравословни проблеми, в това число стрес, безпокойствие, болежка, бодърствуване и кожни болести. Днес ароматерапията се практикува в разнообразни форми, в това число инхалация, локално приложение и масажна терапия, и постоянно се употребява дружно с други холистични лечения като масаж, акупунктура и медитация.

Въпреки че научните проучвания върху ефикасността на ароматерапията към момента се развиват, доста хора не престават да употребяват етерични масла поради техните възприемани изгоди за здравето и лечебни резултати. Важно е обаче да бъдете деликатни и да потърсите насоки от квалифицирани експерти, когато употребявате етерични масла, защото те могат да бъдат мощни и да взаимодействат с медикаменти или да причинят алергични реакции при някои хора. За това преди да навлезете в света на ароматерапията се запознайте с нейните основи, преимущества и практики или пък се консултирайте със експерт по тематиката.

Какво съставляват етеричните масла и по какъв начин да ги съхранявате?

Най-общо казано етеричните масла съставляват извлеци от разнообразни типове растения. Самите масла имат по-ниска компактност от водата и не се разтварят в нея. Етеричните масла са мастноразтворими и за това постоянно е добре да се сместя с базови масла преди директна приложимост (бадемово или други).

Бъдете доста деликатни, тъй като постоянно на пазара се оферират синтетични артикули, които нямат нищо общо с етеричните масла. Ако на етикета видите надпис, който включва думата „ парфюмно “ или „ парфюм “ то тогава може да сте сигурни, че това не е естествено етерично масло.

Винаги съхранявайте своите етерични масла на мрачно и изсъхнало, в непрозрачни шишета, по опция стъклени и наложително надалеч от директната слънчева светлина. Те би трябвало да се държат на стайна температура и постоянно доста компактно затворени.

Не забравяйте, че етеричните масла НЕ се пият, НЕ се ползват в ушите или очите и ВИНАГИ се смесват с базови масла, в случай че ще се ползват върху кожата!

Интересни обстоятелства за ароматерапията
Ароматерапията има античен генезис, като доказателства за нейната приложимост датират от хиляди години в цивилизации като Египет, Китай, Индия и Гърция.Ароматерапията разчита на етерични масла, които са съсредоточени екстракти, получени от растения, в това число цветя, листа, стъбла, корени или кора. Всяко етерично масло има неповторими лечебни свойства и аромати.Ароматерапията може да се ползва посредством поемане или всмукване.Смята се, че етеричните масла имат разнообразни лечебни резултати, в това число понижаване на напрежението, релаксация, възстановяване на настроението, облекчение на болката и имунна поддръжка.Ароматерапията е известна със своите многостранни изгоди. Например маслото от лавандула се употребява поради неговите успокояващи свойства, маслото от мента поради енергизиращия му резултат и маслото от чаено дърво поради неговите антимикробни свойства.Има няколко метода за използване на ароматерапия, в това число дифузия (използване на дифузер за разпространяване на масла във въздуха), масаж (смесване на масла с масла-носители за локално приложение), инхалация (директно поемане на масла от бутилка или носна кърпа) и вани (добавяне на масла към водата за вана).Въпреки че като цяло са безвредни, етеричните масла могат да бъдат мощни и би трябвало да се употребяват с нараснало вниманиеАроматерапията от ден на ден се интегрира в здравни заведения, в това число лечебни заведения, клиники и приюти, с цел да добави стандартните лекувания и да насърчи благосъстоянието на пациентите.Докато проучванията за ефикасността на ароматерапията не престават, някои изследвания демонстрират обещаващи резултати в области като понижаване на тревогата, ръководство на болката и възстановяване на съня. Необходими са обаче по-строги проучвания, с цел да се схванат изцяло лечебните изгоди от ароматерапията.Ароматерапията е мощно индивидуализирана, с разнообразни масла и смеси, които влияят на хората по друг метод. Често включва изпробване и самооткриване, с цел да се намерят най-ефективните масла и способи за потребностите и желанията на всеки човек.
Някои етерични масла и техните потребни свойства
Лавандула - Лавандулата има разнообразни потребни свойства, което я прави едно от най-популярните етерични масла в ароматерапията. Неговият успокоителен и релаксиращ мирис го прави ефикасен за понижаване на напрежението, безпокойството и поощряване на съня. Лавандуловото масло също има противовъзпалителни и аналгетични свойства, което го прави потребно за облекчение на болежка и инфектиране, свързани със положения като главоболие, мускулни болки и болки в ставите. Освен това лавандуловото масло постоянно се употребява за усмиряване на кожни раздразнения, като леки изгаряния, ухапвания от инсекти и акне, заради своите антимикробни и лечебни свойства. Мента - Ментата има набор от потребни свойства, което я прави известен избор в ароматерапията и естествените медикаменти. Известно е, че нейният освежителен мирис усъвършенства умствената дарба, концентрацията и равнищата на сила, което я прави идеална за битка с умората и повишение на бдителността. Ментолът, главното съединяване в ментата, обезпечава охлаждащо чувство, което може да облекчи главоболието, мускулното напрежение и запушванията на дихателните пътища. Ментата също е ценена поради своите изгоди за храносмилането, като оказва помощ за облекчение на гадене, неприятно храносмилане и отичане на корема. Чаено дърво - Маслото от чаено дърво е известно със своите мощни антимикробни и антисептични свойства, което го прави главен детайл в естествената грижа за кожата и първа помощ. Ефективно се бори с акне, гъбични инфекции и пърхот, заради способността си да убива бактерии и гъбички. Маслото от чаено дърво също успокоява кожни раздразнения като ухапвания от инсекти и порязвания. Неговите противовъзпалителни свойства го вършат потребен за лекуване на положения като екзема и псориазис.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР