Във времето на гриповете, антибиотикът е сред най-употребяваните лекарства, а

...
Във времето на гриповете, антибиотикът е сред най-употребяваните лекарства, а
Коментари Харесай

България е сред първенците по прием на антибиотици в Европа: Какви са опасностите?

Във времето на гриповете, антибиотикът е измежду най-употребяваните медикаменти, а страната ни е на едно от първите места в Европа по банкет на антибиотици. Прекомерното им потребление може да докара до световна пандемия, подбудена от антибиотична устойчивост, предизвестяват учени.

Смъртността в международен мащаб в резултат на инфекции, породени от бактерии, на които антибиотиците към този момент не работят, доближава до 700 000 случая годишно. Затова експертите приканват да не се прибягва към самолечение.

Д-р Георги Цигаровски e общопрактикуващ доктор в Пловдив. Казва, че постоянно негови пациенти сами си предписват антибиотици.

" Преглеждам го и стартирам лекуване съгласно признаците, в случай че се касае по-скоро за вирусна зараза, тогава изяснявам, че няма потребност от антибиотици, в случай че става въпрос за бактериална зараза, то тогава се сменя антибиотика с различен ", изясни лекар Цигаровски.

" Не съм си разрешавала да вземам антибиотици без единодушието на персоналния доктор ", споделя Цветка Пирингева.

В аптеките антибиотик може да се вземе единствено против рецепта.

" Някои са учудени, че изобщо им се изисква рецепта, други споделят, че доктор им е предложил този антибиотик по телефон или по Вайбър, доста постоянно ни демонстрират снимани наставления по Вайбър, които обаче нямат силата на годна рецепта ", акцентира фармацевтът Димитрия Стайкова.

Голяма част от лекарите изписват антибиотик единствено в краен случай.

" Свидетели сме на една лекарска процедура, изписва антибиотик на гърба на съответната рецепта, изписва другото лекуване което не включва антибиотик и концепцията е да се наблюдава пациента от 3 до 5 дни след началото на лекуването, в случай че той не се е подобрил, тогава да се отпусне този антибиотик ", посочи Стайкова.

" Освен с рационална приложимост на антибиотици в извънболничната помощ, доста е значимо антибиотиците да се ползват интелигентно и в болничната помощ ", означи ректорът на МУ-Пловдив Марияна Мурджева.

Специалистите приканват антибиотиците да се употребяват единствено, когато е належащо, тъй като несъразмерната им приложимост води до антибиотична устойчивост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР