Във време на нарастващи геополитически напрежения и ескалиращи конфликти в

...
Във време на нарастващи геополитически напрежения и ескалиращи конфликти в
Коментари Харесай

Българският президент обсъди сигурността и правосъдието с посланиците на ЕС

Във време на възходящи геополитически напрежения и ескалиращи спорове наоколо до границите на Европейския съюз , президентът на България Румен Радев акцентира сериозната роля на върховенството на правото и разделянето на управляващите като основа на демокрацията. По време на среща с посланиците на страните членки на Европейски Съюз, упълномощени в България, Радев акцентира нуждата от дейна европейска дипломация за решаването на спорове и поддържането на мира и стабилността на континента.

Президентът дефинира военните дейности наоколо до Европа като главно предизвикателство за сигурността и стабилността на Европейски Съюз , наблягайки вторичните последствия върху стопанската система и обществената сфера. Радев прикани за по-голяма роля на европейската дипломация в търсенето на прагматични решения за преустановяване на военните дейности и възобновяване на мира, отразявайки упоритостта за стратегическа автономност и по-значима роля на Европейски Съюз в интернационалните връзки.

Радев разиска значимостта на повишението на оперативната съгласуемост и модернизацията на въоръжените сили на европейските страни, наблягайки смисъла на индустриалното съдействие и прехвърлянето на технологии в границите на Европейски Съюз и НАТО. Президентът уточни Фонда за нововъведения на НАТО и Ускорителя за нововъведения в отбранителния бранш DIANA като образци за сполучливо съдействие.

В подтекста на митингите на фермерите и устрема към зелена стопанска система  Радев акцентира нуждата от баланс сред екологичните цели и запазването на конкурентоспособността на европейските стопански системи. Той посочи водещата роля на Европейски Съюз в зеления преход, само че също по този начин предизвести за рисковете от отрицателни стопански и обществени последствия.

Президентът показа и своите възгледи по отношение на правосъдната промяна и върховенството на правото в България , наблягайки нуждата от бистрота и отговорност в системата на правораздаване. Той открои достиженията на служебните държавни управления за възстановяване на законодателната рамка и възобновяване на пълномощията на основния прокурор и Висшия правосъден съвет, само че също по този начин акцентира значимостта на съответни отговори и дейности за подсилване на правовата страна.

На фона на тези провокации Радев прикани Европейски Съюз да показва способността си за дейно разрешаване на вътрешни и външни рецесии , с цел да укрепи доверието на жителите в дееспособността на съюза. Срещата с посланиците акцентира ангажираността на България към европейските полезности и упоритостта за деен принос към общата сигурност и разцвет на Европа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР