Във връзка със заповедта на Международния наказателен съд (МНС) вече

...
Във връзка със заповедта на Международния наказателен съд (МНС) вече
Коментари Харесай

Хегемонът кара Незапада да вземе решение

Във връзка със заповедта на Международния углавен съд (МНС) към този момент ще има доста трескави изказвания от всички страни - триумфални и шамарени. Ако се абстрахираме от моментните условия, случката е забавна.

МНС е апотеозът на универсалисткия метод от ерата на демократичната глобализация, опит за основаване на транснационално правораздаване, което би било над всеки народен суверенитет. Имаше обособени каузи - трибунали за съответни епизоди, само че за първи път беше основана цялостна институция. Инициативата в никакъв случай не се е радвала на цялостна поддръжка, доста водещи международни сили не са подписали или утвърдили устава на МНС. Оспорването на самата концепция за всеобща правдивост обаче се смяташе в края на ХХ и началото на ХХС век за неловко за едно обичайно общество.

Сега интернационалните институции като цяло и институциите на интернационалното право в частност изпитват дълбока рецесия - целесъобразността на институционалната структура на света, основан през втората половина на ХХ век и създаден при започване на XXI век, е под подозрение. Тази рецесия докара до процеса на битка за метаморфоза на други учредения, които най-вероятно не плануват институции за интернационално ръководство от упоменатия нагоре вид. Политическото и правното пространство ще бъдат структурирани по друг метод.

Универсалната транснационална правдивост е допустима единствено в случай че има безспорен хегемон, а неговото изгубване прави самата концепция неосъществима. (Показателно е, несъмнено, че самият хегемон в никакъв случай не е влизал в МНС, т.е. отхвърля да се подчинява на универсалните правила, подкрепяйки ги в останалата част.)

Сегашният спор е индикативен. Случи се по този начин, че Владимир Путин се трансформира в въплъщение на несъгласието с „ учредения на разпоредбите ред “ (ОПР или по-просто хегемония) и го провокира, макар че няма гаранция, че Русия ще бъде измежду главните бенефициенти на идващия състав на света. И по принцип е естествено органът, който претендира да е квинтесенцията на този ред, да се заеме да го подведе под наказателна отговорност. Залогът е повишен съвсем до максимума, в този момент въпросът е какво следва.

Опитът Путин да бъде подложен отвън закона е сигнал освен и не толкоз за него, що се касае за останалите, на които се предлага да дефинират отношението си към „ протеста “. С други думи, ново предложение към Незапада да се причисли към антируските ограничения, само че към този момент изразено в извънредно остра форма.

Предишното предложение не беше сполучливо, обединението на тези, които постановиха наказания против Русия, се състои единствено от формалните съдружници на Съединени американски щати, останалите страни избират да се измъкнат. Сега укриването, а то ще се показва в продължение на взаимоотношение с лице, обект, според издадената заповед, подлежащо на слагане на подсъдимата пейка, ще бъде още по-демонстративно. Ако тази мярка за напън проработи и към съветския президент се появи разредено пространство, това значи, че е прибързано да се погребва Общински план за развитие. А в случай че това не се случи, ще може да се приказва за ускорение на упадъка на някогашната система.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР