Във връзка със зачестилите инциденти с газови бутилки през последните

...
Във връзка със зачестилите инциденти с газови бутилки през последните
Коментари Харесай

Масово проверяват пълначни станции и пунктове за зареждане на газови бутилки

Във връзка със зачестилите произшествия с газови бутилки през последните месеци Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) започва масирани инспекции на пълначните станции и пунктове за зареждане в цялата страна.

Засилен е и контролът в комерсиалната мрежа, с цел да се подсигурява на потребителите, че предлаганите артикули дават отговор на всички изискания за безвредна употреба.

Анализите на аргументите за случаите с газови бутилки демонстрират, че забележителен брой от тях се случват в резултат на погрешно пълнене, както и потребление на артикули, които са били закупени и се употребяват повече от 10 години без да бъдат проверявани регулярно от способените лица.

ДАМТН припомня на жителите, че са длъжни да наблюдават за редовността и техническото положение на експлоатираната от тях газова бутилка. Проверките и техническите прегледи на газовите бутилки се правят от нотифициран орган. Това е способният орган, който може да ревизира техническото положение и годността на употребяваната от потребителя бутилка за битово ползване.

Държавната организация акцентира, че когато даден ползвател на газова бутилка отиде до близката бензиностанция или газостанция, с цел да я изпълни с това освен нарушават закона, само че и заплашват живота и здравето на себе си и най-близките си хора. Единствено на избраните пунктове за пълнене на бутилки, експерти вършат спомагателен външен обзор на продукта и дават умозаключение за риска от използването му, според от неговото положение.

Също по този начин всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специфичен дневник, в който се вписва и номера на бутилката и периода на годността ѝ. Периодично се ревизира и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, с цел да предотврати пропускане/изтичане на газ. ДАМТН също регулярно ревизира тези обекти.

От началото на 2018 година до този миг инспекторите на организация са направили 148 броя инспекции, като са установени 14 броя нарушавания. Сред най-честите измежду тях са: липса на осъществен годишен обзор и липсва на водене на дневник на тестваните бутилки, в който се записва фабричният номер на оборудването под налягане, вместимостта на бутилката и тежестта на напълнения газ. За установените нередности инспекторите на ДАМТН са съставили 14 броя актове за определяне на административно нарушаване.

Инспекторите на ДАМТН правят регулярни инспекции и на транспортируемите газови бутилки за полутечен въглеводороден газ, пуснати в комерсиалната мрежа. От началото на годината инспекциите са обхванали общо 324 разнообразни марки и модели газови бутилки, като при 14 от тях са открити несъответствия. При един артикул е открита липса на наложителната маркировка за сходство и документа за сходство, който наложително би трябвало да съпровожда бутилката. При останалите 13 продукта липсват спомагателни маркировки, изискуеми от използвания европейски стандарт.

Предстои ДАМТН да подложи на спомагателни тествания в лаборатория продуктите, при които са установени несъответствия с използваните европейски условия, както и инспекции на трите производителя, чийто артикули се популяризират в комерсиалната мрежа. В разследване на подобен вид инспекции, през тази година са унищожени 91 броя бутилки от два типа - с съдържимост 7.2 литра и 10 литра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР