Във връзка със стратегическия план на Югозападното държавно предприятие Благоевград

...
Във връзка със стратегическия план на Югозападното държавно предприятие Благоевград
Коментари Харесай

Разселиха елени лопатари на територията на ЮЗДП Благоевград

Във връзка със стратегическия проект на Югозападното държавно дружество Благоевград за разселване и възобновяване на дивечовите популации, който започва от предходната година, на 31. 05. 2022 година в ДЛС „ Арамлиец” и на 14. 06. 2022 година в ДЛС „ Дикчан” се организира пролетно разселване на елени лопатари.

Разселването на този тип дивеч в свободни територии е дейно, защото животните населяват лимитирани региони, приспособяват се и се развъждат сполучливо, бързо образуват стада и по този начин малко от тях стават жертви на хищници.
Видът е присъщ за страната ни, само че развъждането му отвън оградени територии е допустимо единствено със съдействието, помощта и разбирането на локалните заинтригувани страни и институции.

Първоначално плануваните за стартиране на независимост лопатари са следени всекидневно и за тях са полагани грижи в адаптационни дворове. За да се наблюдава по какъв начин се развиват и приспособяват след разселването, животните са маркирани с ушни марки, както и са сложени камери за видеонаблюдение в регионите, където се пускат.

Преди освобождението на лопатарите в двете стопанства, са извършени работни срещи, на коите е показана подробна информация и презентация за тактиката, задачите и опазването на типа, изнесена от господин Стефан Аврамов - специалист от Фондация „ По-диви Родопи”. Обсъждани са методите на разселване на елен лопатар в огромна част от източните Родопи и то в предоставените на сдруженията ловни региони, както и предстоящите резултати; проблемите, които най-често възникват; местообитанията желани от елените лопатари и други.

В ДЛС „ Арамлиец”, на срещата – на 31. 05. 2022 година, открита от инж. Димитър Павлов – шеф на Търговско предприятие „ ДЛС Арамлиец”, който показва концепциите на стопанството за самото разселване на лопатарите все още и за в бъдеще, участват още представители на РДГ – София; „ ЮЗДП” Директива за птиците гр. Благоевград; Община Елин Пелин; Община Ихтиман; районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи Елин Пелин; районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи Ихтиман; ЛРД Елин Пелин; ЛРД Ихтиман и ръководители на ловни дружинки, граничещи със стопанството.

Непосредствено след ползотворния спор с представителите на институциите, поканени за реализиране на една обща идея за запазване на този тип дивеч, като му се даде опция да живее на независимост, оградената територия, в която се намират животните е отворена, като концепцията е те сами да я изоставен. Освободени са 18 броя лопатари. От тях две кошути, едно женско теле, един шилар и два двугодишни мъжки, са взети от ДЛС „ Кричим”, а останалите - пет кошути, три женски телета и четири мъжки, са взети от ДЛС „ Арамлиец”.

Срещата в ДЛС „ Дикчан” е извършена на 30. 05. 2022 година Освен господин Стефан Аврамов, участват чиновници на РДГ Благоевград; „ ЮЗДП” Директива за птиците гр. Благоевград; ГПУ гр. Гоце Делчев; районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи Гоце Делчев; ЛРС „ Сокол” гр. Гоце Делчев; Ловни дружинки: Сатовча, Кочан, Туховища, Слащен, Вълкосел, Боголин и Крибул; Общинска администрация от Сатовча. Договорено е съглашение с локалните ловно-рибарски дружини за неловуване на освободените елени лопатари в дълготраен проект, като по този метод ще се даде опция на популацията да нараства и да заеме нови територии. На 14. 06. 2022 година е отворена част от оградата на адаптационния двор и са пуснати на независимост 21 броя елени лопатари - девет мъжки и дванадесет женски. Животните са взети от ДЛС „ Дикчан” и ДЛС „ Кричим”.
Инициативата на ЮЗДП, ще даде нова вероятност за Югозападна България, както за възобновяване на дивата природа, по този начин и за превръщането на Родопите в мечтана туристическа дестинация в България, като задачата на предприятието е разселването на лопатари, както и на благородни елени в бъдеще е да стане годишно и да се трансформира в традиция.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР