Във връзка с въведените ограничения в училище или в детско

...
Във връзка с въведените ограничения в училище или в детско
Коментари Харесай

Социалните във Враца с важна информация за родителите, чиито деца не посещават училище

Във връзка с въведените ограничавания в учебно заведение или в детско заведение, свързани с изключителната епидемиологична конюнктура, дирекция Социално подкрепяне от област Враца одобряват заявления-декларации за разпределяне на месечна целева помощ за фамилии с деца до 14-годишна възраст.
Право на тази помощ имат фамилии с деца до 14-годишна възраст, когато родителите:
- Не могат да правят отдалечена работа от у дома и нямат опция да употребяват заплатен отпуск или не получават парично обезщетение за краткотрайна неработоспособност;
- Са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица или размерът на получаваното обезщетение е по-нисък от 975 лева.;
- Са самоосигуряващи се лица, които не могат да упражняват занятието си заради въведените ограничения;
- Не получават обезщетение за бременност и раждане.
Целевата помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в дирекция "Социално подкрепяне " по сегашен адрес най-късно до края на месеца, идващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничавания.
Помощта се отпуска, в случай че:
- Децата не са настанени отвън фамилията.
- Децата не посещават учебно заведение или детска ясла и детска градина, както и предучилищните групи, заради въведените ограничавания.
- Помощта се отпуска на фамилии със средномесечен приход на член от фамилията за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничавания, е по-нисък или еднакъв на 975,00лв.
- Месечната целева помощ се отпуска и на фамилии на родственици и/или близки и приемни фамилии, в които има настанени деца по реда на Закона за протекция на детето.
Размерът на помощта се дефинира за всеки месец по настрана и е според от броя на децата, както и от броя на работните дни, в които децата не посещават училище/детско заведение, заради въведените ограничавания, както следва:
При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период над 10 работни дни от месеца:
- за фамилии с едно дете размерът на помощта е еднакъв на размера на месечната минимална работна заплата – 650 лева
- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е еднакъв на 150 на 100 от размера на месечната минимална работна заплата - 975 лева
При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период от 6 до 10 работни дни от месеца:
- за фамилии с едно дете размерът на помощта е 325 лева
- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е 487.50 лева
При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период до 5 работни дни от месеца:
- за фамилии с едно дете размерът на помощта е 162.50 лева
- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е 243.75 лева

Отпуснати помощи по другите нормативни учредения:
1. Месечни обществени помощи по член 9 от Правилника за използване на закона за обществено подкрепяне са отпуснати на 1568 лица и фамилии, на обща стойност – 150976.93лв.
От дирекцията обръщат внимание, че по отношение на разпределяне на месечна помощ за обществено слаби лица не се изисква полагане на общественополезен труд и се резервира правото на подкрепяне, когато лицата са наети за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, въз основа на подписан трудов контракт по член 114а, алинея 1 от Кодекса на труда (КТ) за съответния месец. Трудовото заплащане по контракта и обвързваните с него заплащания не се смятат за приход при установяване размера на обществената помощ.
Този вид контракт може да се подписва сред служащ и регистриран аграрни собственик или тютюнопроизводител за работа за един ден. Може да се подписва за специалности, незискващи специфична подготовка, в съществена икономическа активност „ Растениевъдство “ – единствено за обработка на насаждения и прибиране на годишна продукция от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. Така регламентираните изключения отстраняват риска от отпадане от обществено подкрепяне на лица и фамилии, наети за крактотрайна сезонна селскоктопанска работа по реда на член 114а от КТ, когато са изпълнени останалите условия за достъп до приемане на месечни обществени помощи по член 9 от ППЗСП.
Еднократни помощи по чл.16 от ППЗСП (за облекчаване на случайно зародили здравни, просветителни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата), са отпуснати на 41 лица за 12494.90лв.
Помощи по Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД):
- Брой подкрепени – 11345 случая за 1546042.56 лева
- Брой отпуснати месечни помощи за развъждане на дете с трайно увреждане по член 8д от ЗСПД – 1215 бр. случаи за 1342 деца, за 712295.45 лева
- Месечна помощ за дете без право на наследствена пенсия от умрял родител – 57 бр. случаи за 79 деца, за 9085,00 лева
- Еднократна помощ на фамилии, чиито деца са записани в първи и осми клас на държавно или общинско учебно заведение за 2021/2022г.
Срокът за подаване на заявления- заявления изтече на 15.10.2021г.
До 15.10.2021г. в Държавно стопанско предприятие от област Враца са подадени 1337 бр. заявления-декларации за разпределяне на еднократна помощ за деца записани в първи клас. Издадени са 1332 бр. заповеди за разпределяне на помощта и 4 бр. заповеди за отвод. Едно заявление-декларация е в развой на обработка.
До 15.10.2021г. в Държавно стопанско предприятие от област Враца са подадени 1274 бр. заявления-декларации за разпределяне на еднократна помощ за деца записани в осми клас.
Издадени са 1259 бр. заповеди за разпределяне на помощта и 11 бр. заповеди за отвод. 4 бр. заявления-деклараци са в развой на обработка.
Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на 100 от нейния размер се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а остатъкът се изплаща при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.
Помощта се възстановя, в случай че:
1. детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;
2. ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на първи или осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;
3. ученикът е позволил в границите на един месец от образователната година отсъствия от 5 образователни часа, за които няма уважителни аргументи.
Напомняме, че според смяната в Закона за учебното и предучилищното обучение (в мощ от началото на 2021 г.) предучилищното обучение е наложително от образователната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, като родителите избират някоя от формите (целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна), а страната и общините се задължават да обезпечат условия за обсег на децата в детските градини и групите за предучилищно обучение. До началото на образователната 2023–2024 година общините са задължени да основат нужните условия за реализиране на наложителното предучилищно обучение на децата от 4-годишна възраст. За стартиралата на 15-ти септември образователна година предучилищното обучение е наложително за децата, навършващи 4-годишна възраст през 2021 година, само че единствено в общините, обезпечили условия за това след взето решение на Общинския съвет. За област Враца това са общините Оряхово, Мизия, Криводол и Роман.
Получаването на обществени и фамилни помощи е обвързано със наложително навестяване от децата на подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи за наложително предучилищно обучение. В тази връзка при даване на обществени и фамилни помощи дирекциите "Социално подкрепяне " ще наблюдават за посещаемостта в групите за предучилищно обучение на децата, навършили 4 години.
При изискване, че не е спазено условието дете на навършени 4 години постоянно да посещава подготвителна група в детска градина или подготвителна група в учебно заведение за наложително предучилищно обучение (да е записано и да няма повече от три дни през месеца позволени отсъствия без уважителни причини) в община, където са обезпечени условия за това, месечните помощи за дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20 - годишна възраст, отпуснати по реда на член 7 от ЗСПД, ще бъдат прекъснати считано от 01.10.2021г. през месец ноември. В случай, че дете е записано в група за предучилищно обучение за образователната 2021-2022 година или бъде записано в период до 31.10.2021 година, само че липсват данни за това в информацията от МОН, е належащо родителите навреме да показват в дирекция "Социално подкрепяне " служебна записка от съответната детска градина/училище, с цел да не бъдат подхванати дейности по преустановяване на помощта. При записване на детето на по-късен стадий родителите могат още веднъж да подадат заявление-декларация за разпределяне на помощта, като приложат нужните документи и служебна записка от детската градина/училище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР