Във връзка с разпространяваните в социалните мрежи фалшиви новини и

...
Във връзка с разпространяваните в социалните мрежи фалшиви новини и
Коментари Харесай

От МТСП категорични: Всички домове за деца с увреждания бяха закрити още през 2015 г.

Във връзка с популяризираните в обществените мрежи подправени вести и манипулативни внушения за „ всеобщо ликвидиране на деца с увреждания, заключени в къщички на ужасите “ Министерството на труда и обществената политика изрично декларира, че всички домове за деца с увреждания бяха закрити още през 2015 година

Това написа в публична позиция от пресцентъра на МТСП, която публикуваме без редакторска интервенция:

Всички изведени от тях деца са настанени в обществени услуги с близка до фамилната среда, където получават грижи по отношение на самостоятелните си потребности. Това е обществено наличен и елементарно проверим факт, който опровергава популяризираните неистини за „ грубо и редовно ликвидиране на децата с увреждания “. Деинституционализацията на грижата за деца е най-мащабната и значима промяна в обществената сфера, която се осъществя с напъните на всички държавни управления и заинтригувани страни в България към този момент повече от 10 години, водени от разбирането, че всяко дете има потребност да пораства в семейство. Основният приоритет на всички ангажирани страни постоянно е бил гарантирането на правото на всички деца да живеят в фамилна среда и да имат достъп до качествени грижи и услуги съгласно самостоятелните си потребности.

В резултат на целенасочената политика и непрестанните старания на всички ангажирани страни от 2010 година досега бяха реализирани следните резултати:

Броят на децата в профилираните институции понижа с над 94% - от 7 587 деца през 2010 година до 435 деца към 31.08.2020 година Специализираните институции за деца също понижиха с над 86 % – от 137 профилирани институции през 2010 година до 18 към 31.08.2020 година Закрити са 119 профилирани институции, като през първия стадий от осъществяване на промяната бяха закрити всички домове за деца с физически увреждания и интелектуални усложнения, както и домовете за деца от 4 до 7 години.

Паралелно с това доста се усилиха обществените услуги за поддръжка на деца и фамилии. Към 31.08.2020 година в страната са разкрити и действат като държавно делегирана активност 635 обществени услуги за деца, с общ потенциал 14 579. За съпоставяне през 2010 година обществените услуги за деца бяха 241.



Деинституционализацията не е единствено закриване на домове, а и предварителна защита на изоставянето на деца и насърчаване на услуги в общността за обезпечаване на качествена и налична грижа за децата и техните фамилии. Най-същественият резултат от промяната е превесът на грижата в фамилна среда. В съпоставяне с 2010 година доста по-висок е делът на децата, които се отглеждат в фамилии на родственици или близки и в приемни фамилии, спрямо броя на децата в резидентна грижа.

Министерството на труда и обществената политика смята за неприемливо детски ориси да бъдат употребявани за политически цели и се противопоставяме на всички опити с погрешни изказвания за деинституционализацията на грижата за деца да се манипулирана обществеността ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР