Във връзка с предстоящия празник Никулден Българска агенция по безопасност

...
Във връзка с предстоящия празник Никулден Българска агенция по безопасност
Коментари Харесай

Масирани проверки на магазини за риба и заведения преди Нику...

Във връзка с идния празник Никулден Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) започва засилени инспекции. Инспекции ще се вършат в обекти за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, хранителни магазини, пазари и тържища.

Обект на засиления надзор ще бъдат документите за генезис и сигурност на рибата, спазването на периодите и изискванията на предпазване, вярното етикетиране на продуктите. При инспекциите ще се следи също дали личният състав употребява маски и ръкавици, както и за съществуване на дезинфектанти на местата на продажба.

Специално внимание ще се обърне върху нерегламентираната продажба на риба и рибни артикули от нерегистрирани търговци.

При осъществяване на инспекциите и при нужда в инспекциите ще се включват и представители на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

От БАБХ припомнят какво да гледат потребителите при закупуване на прясна риба: Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз. Ако тя е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят, а очите да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

БАБХ приканва потребителите да купуват риба единствено от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

При подозрения за нередности или за сигурността на храната могат да се подават сигнали онлайн през уеб страницата на БАБХ или на телефон 0700 122 99.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР