Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари

...
Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари
Коментари Харесай

Външно: В Скопие разпалват антибългарски настроения, водят злонамерена кампания

Във връзка с поредност от провокативни и злонамерени антибългарски мнения от страна на политици и общественици в Република Северна Македония от последните няколко дни, Министерство на външните работи показва угриженост, че се води злонамерена акция против страната ни, целяща разпалване на антибългарски настроения.

Това се споделя в позиция на министерството на външните ни работи.

Още по-тревожно е, че се вършат опити за умишлена корист с трагичните събития в Украйна вследствие на съветската военна експанзия.

Смятаме, че сходни цинични внушения би трябвало да бъдат изрично отхвърлени. Никой няма право да злоупотребява с нещастието на украинския народ по сходен нахален и непоследователен метод.

Министерство на външните работи показва угриженост за вероятно отрицателно отражение на сходна акция върху позитивните трендове на политическия разговор през последните месеци.

Припомняме, че през последните дни политици от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ съпоставиха политиката на България по отношение на районен съд Македония с войната на Русия против Украйна. Според тях, както София отхвърля македонската еднаквост, по този начин и Москва отхвърля украинската. Както България отричала македонския език, по този начин и Русия отричала украинския.

Така да вземем за пример в сряда вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски в обръщението си към Съвета на Европа в Страсбург упрекна България във всички смъртни грехове.

„ През последните два дни слушам от нашите украински сътрудници за страданията, пред които са изправени. Слушайки тези шокиращи свидетелства, мога единствено да направя паралел със ориста и отричането на македонския народ и вековните разногласия със съседите ни, които са били и по-големи, и по-силни, “ сподели Николоски,

В Страсбург Николоски съпостави събитията в Украйна и Русия с политиката, която България води по отношение на Македония.

„ Векове наред нашите съседи провокират македонците като обособена нация, просвета и език. Ние бяхме жертви и изгонени по време на Балканските войни, и по време на Гражданската война в Гърция, и най-после провокирани през ХХI век. Отричането на украинския език и тезата, че украинската нация е дело на Ленин и комунистите, е сходно на тезата за отказване на македонската нация и език и тезата, че македонците са дело на Тито и комунистическия Коминтерн. Оспорването и омаловажаването на двете народи и езика има доста прилики и символика, даже се употребяват едни и същи думи. Не беше инцидентно, че даже великият мъдрец Франсис Фукуяма, създател на именития „ Краят на историята и последният човек “, споделя, че има доста прилики в разказите, употребявани против Македония и Украйна и отричането на македонци и украинци “, сподели още Николоски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР