Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по

...
Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по
Коментари Харесай

Започнаха извънредни проверки по курортите около Варна за лоши храни

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) започва от през вчерашния ден засилени изключителни инспекции. Те ще се правят на територията на областите Варна, Бургас и Добрич в обекти за търговия на дребно с храни, обекти с активност кетъринг или преносими, краткотрайни и сезонни обекти, както и в заведения за публично хранене.

В листата са и и такива на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата „ all inclusive “. Проверките ще продължат до края на туристическия сезон – 13 септември 2019 година

При инспекциите ще се следи за определяне сходството на бизнес операторите и обектите с условията на настоящото законодателство във връзка с регистрацията на обектите, хигиеничното им положение -сградов фонд и съоръжение, хигиена на личния състав, премахване на отпадъците, поддържане на системите за ръководство сигурността на храните или процедури, учредени на правилата на НАССР – съблюдаване изискванията и периодите на предпазване на храни и първични материали, условията за етикетиране, стратегии за мониторинг, за хигиена и сигурност на храните и обезпечаване на проследимост на питателните артикули – съществуване на документи за генезис и сигурност.

Съгласно нормативните условия, ще се подчертава на правилното етикетиране на предлаганите млечни артикули и ще се прави проследимост на техните снабдители. Инспекторите ще ревизират дали в обектите за публично хранене работят лица, които имат постоянно заверени персонални здравни книжки, според член 2 от Наредба № 15 от 27.06.2006 година за здравните условия.

Целта на обичайните тематични инспекции е да се обезпечи сигурността на туристите във връзка с храненето, да се подсигурява сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предложение на артикули и хранителни артикули по време на летния туристически сезон, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, притежатели на заведения и хотелиери, с цел да могат потребителите умерено да прекарат ваканцията си.

Инспектори към Българската организация по сигурност на храните ще правят инспекции по сигнали на консуматори, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности или да употребяват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР