Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н.

...
Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н.
Коментари Харесай

Сербезова освободи директора на „Пирогов проф. Иван Поромански

Във връзка с установени нарушавания в ръководството на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова освободи от служба шефа на лечебното заведение – проф. доктор Иван Поромански. През последните четири месеца Звено „ Вътрешен одит “ на Министерство на здравеопазването е направило две поредни инспекции в болница „ Пирогов “, резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за следващи дейности, оповестяват от здравното министерство.

Ето какво още написа в известието:

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 година серия от сигнали в Министерство на здравеопазването, в които е предоставена информация, че новото управление с приоритет е правило заплащания по подписани от него контракти и е задържало заплащания на остарели отговорности, по които текат лихви и неустойки.

През месец март 2022 година е назначена инспекция, при която е открито, че изнесената в сигналите информация се удостоверява, а точно:

При инспекцията на осъществените заплащания през 2020 година и 2021 година по подписани контракти сред 2014 и 2021 година е открито, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните подписани контракти, а дължими такива по подписани от предходните управления контракти са забавяни.

Към 28.02.2022 година просрочените отговорности на лечебното заведение към снабдители са в размер на 14 851 690,72 лева, а към 31.03.2022 година надвишават 16 млн. лева

Поемайки ръководството на комерсиално сдружение, изпълнителният шеф следва да обезпечи отбрана на финансовите ползи и запазване на имуществото на сдружението.

Ръководителите на лечебни заведения търговски сдружения с над 50% държавно присъединяване следва да подсигуряват както даването на качествени медицински услуги, по този начин и положителното финансово ръководство в поверените им сдружения.

Извършената смяна в управлението на „ Пирогов “ през 2021 година и назначението на проф. Поромански от служебния кабинет е с претекст точно възстановяване на финансовото ръководство и прекъсване на неприятните практики. На проф. Поромански е предоставено да ръководи лечебното заведение в сходство с настоящото законодателство, устава на сдружението и грижата на добър собственик, като реализира всички права и отговорности, произлизащи от контракта за ръководство.

Във връзка с постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването по отношение на реализация на дейностите, планувани в „ Меморандум за съдействие сред УМБАЛ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД и община Царево “ (сключен през м. февруари 2021 г.), и изнесена скъпо струваща инсталация – рентгенов уред, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница „ Пирогов “, е осъществена инспекция, при която е открито:

Новото управление на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД не е показало на Министерството на здравеопазването разбор по отношение на реализацията и развиването на плана за създаване на медицинския център в Царево.

Изведеното, превозеното и предоставеното на отговорно бранене в община Царево здравно съоръжение е благосъстоятелност на лечебното заведение и отговорността за тези дълготрайни материални активи носят органите на ръководство, според член 6, алинея 2 и член 8 от Закона за обществените предприятия. Неизползването на здравната инсталация значи пропуснати изгоди за болница „ Пирогов “. Същевременно от управлението на лечебното заведение не са подхванати никакви дейности.

Липсата на правила, по които болничното заведение да погасява просрочените си отговорности към снабдители, направените два еднолични опита да бъде премахнат от Търговския указател назначения от Съвета на шефовете пълномощник без да има общо решение за това деяние и без да е известен принципалът в лицето на министъра на опазването на здравето, са измежду главните претекстове за премахване на шефа на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД.

За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на лечебното заведение, до осъществяване на конкурс, министър Асена Сербезова назначи доктор Валентин Димитров. До момента доктор Димитров е ръководител на борда на шефовете на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “. Бил е завеждащ натоварен бранш в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управнически опит в разнообразни сдружения в областта на опазването на здравето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР